Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan 88 firmanın üyesi olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği üyesi, Özlem Diyarbakır Firması ortağı ve Genel Müdürü Murat Güneş, yaşanan zorluklara çözüm bulunması noktasında kamuya çağrıda bulundu.
Ekonomik istikrarsızlık nedeniyle nefes alamadıklarını ve çözüm üretilmediği takdirde kontak kapatma noktasına gelebileceklerini belirten Güneş, kamudan yaşadıkları sorunlara bir çözüm bulunmasını istediler. Açıklamasında kontak kapatmak istemediklerini de vurgulayan OİSD üyesi Güneş, otobüs firmalarının 8 madde halinde yaşadıkları sıkıntıları ile 7 maddelik taleplerini dile getirdi.
OTOBÜSÇÜLER OLARAK KONTAK KAPATMA NOKTASINA GELDİK
OİSD üyesi ve Özlem Diyarbakır Firması ortağı ve Genel Müdürü Murat Güneş, yaşanan sıkıntıları otobüsçüleri kontak kapatma noktasına getirdiğine belirterek çözüm bulmaya yönelik çağrıda bulundu. Yakın bir gelecekte belki de zorunlu olarak atacağımız böyle bir adımın ülkede nasıl bir karışıklığa sebebiyet vereceğinin farkında olduklarını ve çıkış yolu aradıklarının altını çizen Güneş, şunları söyledi: 2018 ekonomik kriziyle başlayan, Covid-19 Pandemisiyle devam eden ve bugün yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrarsızlık sektörümüzün tahammül sınırlarının ötesine geçmiştir. Son bir senede özellikle yakıta yapılan zamlarla birlikte sektör belini doğrultamaz bir hal almıştır. Dövizdeki kur artışlarıyla birlikte otobüs fiyatlarının artışı sebebiyle araçlarımızı yenileyemeyecek durumdayız, bu da beraberinde tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına, ayrıca üstesinden gelinemeyecek oranlardaki KDV ödemelerine sebebiyet vermektedir.
KORSAN TAŞIMACILARIN FAALİYETLERİNİN İLGİLİ MERCİLERLE DURDURULMAMASI ZARARIMIZI ARTIRIYOR
Tüm uyarılarımıza rağmen haksız rekabetle ekmeğimize göz diken korsan taşımacıların faaliyetlerinin ilgili mercilerce durdurulamamış olması zararımızın artmasına sebebiyet vermektedir. İşletme giderlerimiz gelirimizin çok üstünde olduğu için işletme neticesinde ortaya çıkan zararı karşılayacak kaynaklarımız da tükenmiştir. Söz konusu ekonomik sıkıntıları aşabilmek için şirketlerimizin tamamının kendi bünyelerinde aldıkları önlemlerin de artık fayda etmediği ortadadır. Sefer kısma, filo küçültme, personel azaltma, gider kısma gibi önlemler de artık fayda sağlamamaktadır.
BAKANLIKTAN YILDA 3 KEZ YENİ ÜCRET TARİFESİ ALABİLİRKEN, YAKITA YILDA EN AZ 100 DEFA GELEN ZAM MAĞDURİYETİMİZİ ARTIRIYOR
Otobüs işletmeleri bağlı olduğumuz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından senede sadece 3 defa yeni ücret tarifesi alabilirken yakıta senede en az 100 defa gelen zam mağduriyetimizi artırmaktadır. Özellikle özelleştirilmiş otogarlarda ödediğimiz fahiş çıkış ücretleri, yüksek komisyonlar ve otoban ücretleri bu işi yapılamaz kılan unsurlara eklenmektedir.
NEFES ALAMAZ HALDEYİZ
Güneş; yukarıda sıraladıkları hususlara rağmen varlıklarını sürdürebilmeleri için taleplerini de şöyle sıraladı:
1- Ücret tarifelerinin her ay güncellenme imkanının ilgili bakanlıkça tanınması veya tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi.
2- Bilet satışlarından elde edilen KDVnin oranının %8e çekilmesi.
3- Akaryakıtta uygulanan ÖTVnin karayolu yolcu taşımacılığı yapan şirketler için muafiyet kapsamına alınması.
4- Sigorta primlerinin en az %50 oranında indirilmesi.
5- Kurumlar vergisinde mümkünse en az %50lik bir indirimin hayata geçirilmesi.
6- Otoban ve otogarlarda bir indirimin uygulanması.
7- Haksız rekabetin önlenmesi için kilometre bazında bir taban fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü çökerse enkazın altında sadece otobüs işletmeleri kalmayacaktır