VAN - Toplumsal cinsiyet eşitliğinin en belirgin dengesizliğinin ekonomik alanda görüldüğünü belirten DTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve iş insanı Nevin İl, "Kadınlar ekonomik alanda yok sayıldığı gibi karar üretme ve politika üretme merkezlerinde de yer alamıy
Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD), "Doğu ve Güneydoğu'da Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Ağ Oluşturulması" projesi kapsamında Kürdistan'da 10 ilde toplantılar gerçekleştirerek kadınlarla buluşmayı hedefliyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu (DTSO) üyesi ve DOGÜNKAD Proje Koordinasyon Kurulunda yer alan Nevin İl, yürüttükleri projeyi ve amaçlarını anlattı.
'Kadınların sıkıntılarını anlamaya çalışıyoruz'
Proje çalışmalarına yaklaşık bir yıl önce başladıklarını belirten Nevin, hedeflerinin bölgedeki 10 ilde kadın istihdamını ve işveren kadın durumunu analiz etmek olduğunu söyledi. Nevin, "Bu proje kapsamında yerel dinamiklerle ortak politikaları nasıl oluşturabileceğimizi konuşmak, tartışmak istiyoruz. Bu bağlamda Van'da kadınlarla buluşmak bizim için çok önemliydi. Van Ticaret Odası öncülüğünde yürüttüğümüz çalışmada yerelde kadınların yaşadığı sıkıntıları anlamaya çalışıp bu doğrultuda birlikte etkin politikalar gerçekleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır ve Van'da gerçekleştirdikleri toplantıların oldukça verimli geçtiğini kaydeden Nevin, çalışmalarının Hakkâri, Dersim, Urfa, Batman ve Siirt illerinde de devam edeceğini aktardı. Nevin, "Benzer toplantıları diğer illerde de gerçekleştirdikten sonra da bu yılın sonuna doğru Diyarbakır merkezde büyük bir konferansla sonuçları açıklamayı düşünüyoruz" dedi.
'En belirgin eşitsizlik ekonomik alanda görülüyor'
Nevin, kadınların karar mekanizmalarında yer alması açısından ciddi sorunlar olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinden birinin de kadınların karar mekanizmalarında yer almakta yaşadıkları sıkıntıları tespit etmek olduğunu belirtti. "Bilindiği gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin en belirgin dengesizliği ekonomik alanda görülüyor diyen Nevin, kadınların ekonomik alanda yok sayıldığı gibi karar üretme ve politika üretme merkezlerinde de yer alamadığını vurguladı. Seçilen yönetimlerin kadınsız olması da bu durumun en somut göstergesi. Bizim yürüttüğümüz çalışmalar biraz da bunu görünür kılmaya ilişkin" diye konuştu.
'Proje kadınlar için bir el kitabı özelliği taşıyor'
Nevin, şöyle devam etti: "Bu projeyle, karar mekanizmalarında, politika üretme ve bu politikaları geliştirip strateji geliştirme konusunda bir yol oluşturmak. Bu açıdan bu projeyi önemsiyoruz. Bu projenin oluşturacağı politikaların bir el rehberi olacağını düşünüyoruz. Projenin girişimci iş kadınları için aynı zamanda mesleki örgütlerden tutun da iş insanlarının yer aldığı sivil toplum örgütlerinin oluşturacağı politikaların bir el kitabı olması özelliğinin olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda önemsiyoruz."
KAYNAK-EMEK EKONOMİ