Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı (DİKO) Başkanı Yüksel, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin kişilik ekibiyle kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirdeki 707 adresinde eş zamanlı başlattığı denetimleri değerlendirdi.
Yüksel, özellikle kuyumcu esnafı arasında kayıt dışı, gayri meşru ticaret ve sahte altın gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, bu tür uygulamaların kökünden temizlendiğini vurguladı. “Alnımız açık, başımız dik bir şekilde düzgün bir ticaret yaptık” dedi.
Yasa Dışı Faaliyetlere Karşı Sıkı Denetim
Yüksel, Mehmet Şimşek’in kuyumcular, avukatlar ve doktorlar üzerine yapılan denetimlere ilişkin açıklamalarının ardından, tüm esnaflarına IBAN üzerinden gelen-giden paraların faturalandırılmasını ve yasaya uygun hareket etmelerini hatırlattıklarını belirtti. Esnafın bu uyarılara dikkat gösterdiğini ve eksikliklerin tamamen giderilmesi için adımlar atıldığını ifade etti.
Yasal Uyumluluk ve Sivil Denetimler
Diyarbakır Oda Başkanı olarak, göreve geldiği günden bu yana yasal anlamda esnafın uyum sağlaması için sivil denetimler gerçekleştirdiklerini belirten Yüksel, Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak kontroller için kendilerini hazırladıklarını söyledi. Yüksel, “Herhangi bir sıkıntı olacağını sanmıyoruz. Uyarılar varsa mutlaka esnafımızın bu uyarıları dikkate alacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.
Diyarbakır Örneği: Ahlaki Ticaret ve Temiz Vitrinler
Yüksel, Diyarbakır’daki esnafların vitrinlerinde sahte altın, gayri meşru satışlar ve tefeciliğin kesinlikle söz konusu olmadığını belirtti. “Keşke tüm yerler Diyarbakır gibi olsa. Bizim vitrinlerde sahte altın, gayri meşru satışlar ve tefecilik söz konusu değildi. Ahlak dışı ticaret hiçbir esnafımızda yoktur” dedi.