GENEL Haber Girişi : 15 Ocak 2019 18:49

EDEN BULACAK ARTIK

EDEN BULACAK ARTIK
Engelli ve yaşlı yolcular başta olmak üzere ücretsiz seyahat hakkı olan vatandaşları ‘bedavacı’ ve farklı lakaplar takarak aşağılayan, duraklarda saatlerce bekleyen vatandaşlara inat durmayan, halka keyfi muamele yapan, araç içersinde sigara dahil envai t

DİYARBAKIR – Dönem, dönem toplu taşıma araç sürücülerini toplayarak eğitim seminerleri veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi UKOME başkanlığı Diyarbakır’da toplu taşıma alanında faaliyet gösteren tüm alanlardaki sürücüleri toplayarak birçok konuda hafızaları tazeledi, yükümlülüklerini unutanlara gereken hatırlatmayı yaptı ve yasalara aykırı davranış sergileyenlere altını kırmızı kalemle işaretleyerek ciddi uyarılarda bulundu.

 

Özellikle yolculara yönelik yapılan uygunsuz davranışların ve yaşlı, engelli bireylere yönelik gerçekleştirilen aymazlıkların affedilmeyeceğini belirten yetkililer, hem bilgi tazelediler hem de ‘Bardağı taşırmayın’ mesajını verdiler.


Bir şehrin kalitesini, yaşanılabilirliğini belirleyen en önemli etkenlerden biri toplu taşıma hizmetleridir. İnsanların işlerine, okullarına rahatça gidebilmeleri, sosyal hayatlarında ulaşım anlamında bir sıkıntıyla karşılaşmamaları oldukça önemlidir. Peki, Diyarbakır’da durum ne? Özellikle otobüs, minibüs ve taksi gibi toplu taşıma araçlarının sürücülerinin bazıları yaşlı ve engellilere yönelik saygısızca üslupları, onları rencide etme, duraklardan almama ve bedavacı gibi yakıştırmalarıyla hakaret boyutundaki davranışları vatandaşları rahatsız etmiş durumda.

Yapılan şikayetlerin dozu ve boyutu her geçen gün artınca son bir kez daha ama oldukça akılda kalıcı bir hatırlatma ile konuyu Diyarbakır Ulaştırma Daire Başkanı Rıfat Ural gündeme getirdi, kitlesel olarak sürücülere hatırlatmalarda bulundu.

Sergilenen tutumların rahatsızlık verici boyutlara ulaştığını aktaran UKOME Daire Başkanı Rıfat Ural, bir dizi önlemler aldıklarını da duyurdu.

‘CEZAİ YAPTIRIMLARI ÇOK FAZLA’

Sürücülere yakışmayan tavırlar sergileyenlere, yaşlı ve engellilere yönelik saygısızca tutum takınan şoförlerin tespiti halinde çok ağır cezalarla karşılaşacağını belirten Rıfat Ural şu açıklamayı yaptı: “07.07.2018 tarihinde 5378 sayılı engelliler kanununda toplu taşıma araçlarının engelli erişimine uygun hale getirilmesi ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra şehir içerisindeki toplu taşıma kooperatiflerimize, halk otobüsü kooperatiflerimize gerekli tebligatları yaptık. Bunların içerisinden şimdiden 5 – 6 aracını alçak tabanlı engelli erişimine uygun hale getiren arkadaşlarımız var. Fakat biz bunları bir an önce hayata geçirmeyi engelli kardeşlerimiz açısından erişebilir olmasını takip ediyoruz. 208 yılında TİTAK ve kooperatif başkanlarıyla birlikte şehrimizde çalışan servis araçları olsun toplu taşıma ve diğer hizmetlerdeki ticari faaliyet de bulunan şoförlerimiz olsun bunların mesleki yeterlilik ve davranış kurallarının yanı sıra yasal mevzuat açısından da incelenmesini gerektiren bir proje başlattık. Bu da şoför çalışma kartı. İçerisinde emniyet müdürlüğü, şoför ve otomobilciler odası başkanlığı, servis odası ve TİTAK başkanlığı, halk otobüsleri kooperatifleri ve minibüsler olmak üzere buradaki çalışan şoförlerin kayıtlarını, mesleki yeterliliklerini, davranış kurallarını, psiko-tekniklerini dahi tek, tek inceleyip bu şekilde onlara çalışma kartı vermeyi planlıyoruz. Bu toplu taşımada kaliteyi, güvenliği ve yasalara uygun hale gelmesini sağlayacaktır. Toplu taşımada güvenlik ve konforlu taşıma birinci esastır. Biz de bunu insanımıza Diyarbakırlı hemşerilerimize vereceğimize inancım tamdır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde 2 gün süreyle yaptığımız toplu taşıma şoförlerine mesleki ve 5378 sayılı engelliler kanunu bilgilendirme seminerimizde de bu konuya değindik. Bu tür eğitim seminerlerini arttırarak, engelli vatandaşlarımızla ilgili bilinmeyeni öğretmek eksik olan personellerimizdeki bilgi ve beceriyi yeniden kazandırmak için 2019’da da eğitim programlarımız devam edecektir’.

‘TİCARİ FAALİYETLERDEN MEN EDİLİR’

Kaideleri ve kuralları esneten, gereken özeni ve itinayı göstermeyen toplu taşıma araç sürücülerine yönelik 3 aşamalı yaptırımlarının olacağını da sözlerine ekleyen Ural konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda kanunun, Büyükşehir Belediyemizin bize verdiği yetkiye göre vatandaşımız zabıta daire başkanlığına bu durumu bildirdiğinde kabahatler kanununa göre işlem başlatıyoruz. Ayrıca 2019 yılında yine altyapısını oluşturduk ve meclise sunduk, yönetmelik de değişikliği yaptık. Yani cezaları caydırıcı hale getirdik. Eğer bu tür yaklaşımda olan şoförlerimiz var ise bunlar tespit edildiği zaman birinci aşamada 1 hafta, ikinci aşamada 15 gün ve üçüncü aşamada 30 gün olmak üzere aracını ticari faaliyetlerden men etme noktasında bir çalışmamız mevcuttur. Tabi devamı halinde yaptırımın biçimi Men etmeye kadar gidiyor. Keyfi uygulamalardan şoförlerimizi vazgeçirmek için gerekli tüm tedbirleri aldık.”

‘TOPLU TAŞIMA FARKINDALIK GEREKTİRİYOR’

Diyarbakır’da göreve başladıkları günden bugün değin birçok projeyi de hayata geçirdiklerini belirten Rıfat Ural: “Diyarbakır’ımız görev yaptığım iller arasında en çok sevdiğim kent. Hem kadim bir şehir olarak hem de çok derin bir sevgi beslediğim bir memleket olması hasebiyle burada 15 yıl yaşadım ve halen de Diyarbakır aşığı bir insanım. İnsanın insan sevgisi ve memleket sevgisi olmadan hizmet etmesi çok zor. Biz belediyeye geldiğimizde normalde 166 olan araç filosunun 90 tanesi hizmet veriyordu. Biz bununla ilgili Cumali Başkanımızın talimatıyla çok önemli bir çalışma yaptık. Toplu taşımada farkındalık yaratmak kamuya hizmet vermenin en önemli unsuru olduğu bilinciyle hareket ettik. Toplu taşıma konusunda Diyarbakır’ımızdaki merkez fabrika mahallesine bile belediye arabası gitmezken biz 380 kırsal mahallemize toplu taşıma hizmeti sunduk. Tabii ki bu hizmeti sunarken köy bazlı değil grup yolu üzerinde bulunan köylerin tamamını taşıyoruz. Bazı güzergahlarımızda 10, bazılarında 5 köyü taşıyoruz. Araç kapasitesine uygun bir toplu taşıma güzergahları oluşturduk ve 1 yıl içerisinde 30 milyon yolcu taşırken biz bu sayıyı 51 milyona çıkardık. Kaliteyi getirmek için özellikle Diyar kart üzerinde bir çalışma yaptık. Daha önce Diyarkartlar 10, 5 ve 2 TL’ye gidip parasını vererek alınırdı. Yeni tasarımlı ve kentimizin dokusunu yansıttığımız Diyarkartları halkımıza ücretsiz olarak dağıttık, hala da dağıtıyoruz. Buradan da elde edilen tasarruf 5 Milyon TL gibi bir para da vatandaşın cebinde kaldı. Şehir içi güzergahlarımızda 2017 yılında 32 adet, 2018 yılında ise 50 adet olmak üzere 82 adet otobüsü filomuza katmış bulunuyoruz. Şehir içinin yeni yerleşim yerlerini tamamına şu anda toplu taşıma hizmeti sunmaktayız. Şehrimizde 100 tane halk otobüsümüz var. Onlarla birlikte yeni güzergahlarla yeni taşıma düzenini oluşturduk. Büyükşehir Belediyesi olarak 36 adet yeni güzergah açtık ve 17 tane güzergahımızı da revize ettik. Ayrıca Perşembe günleri mezarlıklara ücretsiz servislerimiz ve devlet okullarımızın ve ya sivil toplum kuruluşlarımızın sosyal amaçlı faaliyetlerinde belediye olarak taşımacılık hizmetini üstlenmiş bulunuyoruz. Örneğin tiyatro sinema gibi kültür sanat faaliyetlerinde ihtiyaç duyulduğunda toplu taşıma hizmetlerini ücretsiz veriyoruz’. şeklinde konuştu.

‘BİLGİ EKRANLARI KURUYORUZ’

Duraklarda bekleme sürelerini gösteren bilgi ekranlarını kurmaya başladıklarını belirten Ural: “Sektör olarak toplu taşıma sektörü vatandaşa dokunan ve anında hizmet almak isteyen vatandaşlarımızın talepleri zaman, zaman bizlere de gelmektedir. Araçlarda bekleme süreleri araçların yetersizliği gibi talepler gelmektedir. Bu amaçla Büyükşehir Belediyemizin otobüs alımı ile ilgili çalışması mevcuttur. İnşallah bunu da 2019 yılında hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca duraklarda bekleyen vatandaşlarımız bilgilendirme ekranları ve araç takip sistemiyle aracın kaç dakikada beklediğim noktada durakta olacağını görebileceği, harita üzerinde kroki ve saat bilgilendirme ekranlarını kuruyoruz. Bugün Diyarbakır’ımızda 4 ana noktada bilgilendirme ekranlarını kurduk. Bunun çalışmaları devam ediyor. Araç takip sistemiyle entegre bir projedir bu aracın nerde olduğunu kaç dakika sonra durağa geleceğini vatandaş görebilecek. 2019’da da 20 tane daha akıllı bilgi ekranları kurmayı planlıyoruz. Ayrıca duraklarımızda Türkiye’deki hemen hemen ilklerden birini gerçekleştirdik. Klimalı duraklar inşa ettik. Bu klimalı duraklarımızı özel tasarım olarak şehrimizin 12 noktasında mevcut hale getirdik. 2019 yılı için yeni klimalı duraklar talebimiz oldu bunları da bu yıl kuracağız inşallah. Toplu taşımada 4 yıldır Balıkçılarbaşı, Melikahmet bölgesine gitmeyen toplu taşıma otobüs seferlerimizi 2 haftadır açmış bulunuyoruz.” Dedi.

‘ATIL DURUMDA OLAN ARAÇLARI TOPLU TAŞIMAYA KAZANDIRDIK’

Belediye bünyesinde çalışan personellerle atıl durumda olan araçları toplu taşımaya kazandırdıklarından da kaydeden UKOME Daire Başkanı Rıfat Ural: “Büyükşehir Belediyemiz 4 – 5 yıldır atıl durumda olan toplu taşıma araçlarını, kendi atölyesinde kendi imkânlarıyla ve kendi deposunda bulunan yedek parçalarla ve personeliyle kaporta boya dahil revize ettik. İki tane yarım otobüs 2 tane de büyük otobüsü toplu taşıma hizmetine kazandırdık. Buradaki tasarrufumuz 2 milyon TL. Bu araçları almaya kalksak 2 Milyon TL ödememiz gerekiyordu. Hafta sonları dahil durmadan çalışan ayda 1 aracı çıkaracak şekilde toplu taşımaya katkıda bulunan personellerimize de teşekkür ediyorum. Atıl durumda olan araçlarımızı atmadık, hurdaya ayırmadık ve toplu taşıma hizmetine kazandırdık.” Dedi.


‘TRAFİK EĞİTİM PARKINI HİZMETE AÇTIK’

Çocukların trafik eğitimiyle ilgili her şeyi öğrenebileceği trafik eğitim parkını hizmete açtıklarını ifade eden Ural şöyle devam etti: “Trafik eğitim parkımız şu an itibariyle tamamlandı. Bölgedeki en büyük alana ve işleve sahip olan trafik eğitim parkımızda çocuklarımızı anasınıfından lise düzeyine kadar trafikle ilgili bilgilendirmek, trafik kurallarını kendilerine öğretmek, ayrıca trafik eğitim parkına gelen öğrencilerimizi haftanın 2 günü göz ve diş taramasından geçirecek bir hizmet sunmayı planladık’. Şeklinde konuştu.

‘AKILLI KAVŞAK SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRDİK’

Diyarbakır’da yeşil dalga sisteminin yanı sıra akıllı kavşak sistemini de hayata geçirdiklerini ifade eden Ural şöyle konuştu: “Şehrimizdeki yeni yapılan yollarımızla birlikte sinyalizasyon, trafik ışıkları, yön levhaları, trafik levhaları tamamı yeniden güncellendi. Yeni yerleşim yerleri, köy yolları ve kırsal yollardaki tabela çalışmalarımız da devam etmektedir. Diyarbakır ortamında kırsal olarak 6 bin kilometre yolumuz mevcuttur ve bunların birçoğunda trafik işaretleri ve levhalarını tamamladık. 2019’da da bu çalışmalarımız devam edecektir. Diyarbakır’ımızda yeşil dalga sisteminden hariç akıllı yani dinamik kavşak sistemini 2018 yılında hayata geçirdik. Buradaki amaç yoğunluğa göre sinyalizasyon otomatik olarak araçları sayıyor ve o yöne doğru trafik akışını daha uzun bir mesafe vererek trafikte yüzde 30 rahatlama imkânı sunuyor. Şehrimizde 56 kavşağımızda bu sistem mevcuttur. Şehir merkezindeki, özellikle üniversite ile şehir merkezinde çalışan 90 yeni aracımızda internet hizmeti sunmaktayız. İl merkezinde 14 güzergâhta 28 araç ve ilçe merkezlerinde ise 10 araç ile ücretsiz mezarlık servislerimiz 2 yıldır devam etmektedir. Toplu taşıma araçlarımızda otobüs kontrol merkezi oluşturduk. Özellikle 2018’in son aylarında ciddi bir şekilde otobüslerimizi denetleyebiliyoruz. Hangi durakta durmadı, nerede araç bekliyor bunları sistem üzerinden takibini araç takip sistemiyle yapabiliyoruz. Taleplerden dolayı şehir içi hatlarımıza hafta sonu 19 araç ilave ettik ve 4 hastane arasında 7/24, sabah 5:30’a kadar toplu taşıma aracımız çalışmaktadır. Filomuza katılacak yeni araçlarla birlikte özellikle kırsal bölgelerde olan 1 saat bekleme süresini 30 dakikaya düşürmeyi ve servisleri arttırmayı planlıyoruz. 2 milyonluk bir şehrin araç sayısı 350’den az olmaması gerekirken bizim şu anda araç filomuz 248 adet. Bunun 10 tanesi servis hizmeti sunuyor. Yani 238 araçla biz hem kırsal mahallelerimizi hem de şehir içi ve şehir merkezindeki vatandaşlarımızı taşıyoruz. 2019 yılında da yeni araçlar filomuza katılacaktır.” Dedi.

 Ahmet BEŞENK / İrfan GÖZEN


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.