GENEL Haber Girişi : 25 Ekim 2019 01:00

DİYARBAKIR'DA SAĞLIK OFF KONUMUNDA!

DİYARBAKIR'DA SAĞLIK OFF KONUMUNDA!
Diyarbakır, son yıllarda bir çok sektörde gelişme ve büyüme kaydetmesine rağmen, sağlık konusunda yaşanan ihmaller, insan hayatını tehdit eder boyutlara ulaştı.
Defalarca kez vatandaşların şikâyetçi olması ve konuyu hastane yönetimine iletmesine rağmen, adeta kış uykusuna yatan yöneticiler, vatandaşların sorunlarına karşı duyarsızlıklarını sürdürüyorlar.

Özellikle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan ve uzun zamandan bu yana artarak devam eden sorumsuzluklar, ihmaller, vatandaşlara ‘pes’ dedirten bir noktaya ulaştı. İnsanların doktor yokluğu nedeniyle hastaneden geri dönmek zorunda kaldığı, tedavi olmak için günlerce beklemek zorunda kaldığı bu hastanede, sağlık sorunları azalmak bir yana, her geçen gün çığ gibi artıyor.
 
 SORUN ÇOK, ÇÖZECEK YETKİLİ YOK 
 
Diyarbakır- Ergani yolu üzerinde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaşanan ve vatandaşları canından bezdiren hastanede yaşanan sorunlar, bazı hekimlerin görevi bırakmasına bile sebep oldu. Sorunlar yumağı haline gelen bu hastanede, temizlik ve hijyen özellikle ihale ile alınan et, meyve ve diğer bütün gıda ihalelerinde türlü skandallar yaşandığı kaydediliyor. Mutfağı sık sık lağım sularının bastığı, yemekhanesinde hamam böceklerinin cirit attığı hastanede yaşanan gıda skandalı ise, bardağı taşıran son damla oldu.


İddialar ayyuka çıkarken, ihale ile alınan başta et, meyve ve sebzeler başta olmak üzere bütün gıdaların belirlenen koşullara uygun olmadığı, son derece sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda hastaneye teslim edildiği kaydediliyor. Alınan bilgilere göre, uzun süreden beri hastaneye ihaleyle alınan et, meyve, sebze ve bütün gıdaların, resmi sözleşmelere uygun olmadığı, gerekli hijyenik koşulları taşımadığı, denetim yapılması gereken yapılmadığı, Kalite Kontrol Ekibinin getirilen gıdalar teslim edilirken, yerlerinde olmadığı belirtilerek, şu görüşlere yer veriliyor: 
 
ETLER, KONTROL EDİLMEDEN İNSANLARA YEDİRİLİYOR
 
 ‘İhale yoluyla alınan ve depodan mutfağa pişirilmek üzere verilen etler, kahverengi, yumuşak dokulu ve kanları akmaktadır. Ayrıca, dana etlerinin kemiksiz olması gerektiği yazarken, taahhüt edilen ölçülere uymamakta, kilogramları eksik olarak teslim edilmekte. Üstelik verilen kemikli, yumuşak dokulu, kahverengi, insan sağlığını tehdit eden etler, teslim alınmaması gerekirken alınmakta. Daha korkunç olanı ise, senelerden bu yana alınan etlerin gerekli muayenesi yapılmamakta, herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadıkları belirlenememekte. Oysaki bu etleri yıllardır çalışan personeller, hastalar ve hasta refakatçileri yemektedir. Durum vahim ve insan sağlığını tehdit edecek seviyede korkunç bir noktaya ulaşmakta.



 
 İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR
 
 Bunun yanı sıra, getirilen etlerin kabulünde, etlerin naylon ambalajlarda olup, kan sızmayacak şekilde ambalajlanması gerekirken, ambalajsız geldiği ve etlerden kanlar aktığı defalarca kez görülmüştür. Bu hastanede çalışan ve senelerden bu yana bu etleri yiyen personeller, hastalar ve refakatçiler, ciddi bir sağlık dramı karşı karşıya kalabilirler. Etlerin renginin kahverengi, yumuşak dokulu olmasının yanı sıra etin üzerinde çok fazla miktarda bir yağ tabakası olması, kesinlikle sözleşmelere aykırı olmasına rağmen, nasıl oluyor da, sağlığa zararlı bu etler, senelerden beri insanlara yediriliyor? Bu etlerin kabulünün kesinlikle yapılmaması ve iade edilmesi gerekirken, senelerden beri insanlara yediriliyor olması, skandaldır.




Bunun yanı sıra, getirilen meyvelerin ezik ve çürük oldukları, yemek yapmaya uygun olmadıkları, defalarca kez personeller tarafından şikâyet edilmesine rağmen, herhangi bir çözüm üretilmemesi de akıllara soru işaretleri getirmektedir. Ayrıca, gelen her gıdanın kontrol edilmesi, numune alınıp, onay verildikten sonra teslim alınması gerekirken, etler, meyveler, sebzeler ve bütün gıdaların, herhangi bir kontrole tabi tutulmadan alındığı, konunun yine hastane yönetimine iletilmesine rağmen, yönetim bu konuya kayıtsız kalmaktadır. Bazı gıdaların saklanma koşullarına uygun muhafaza edilmediği, Temizlik ve düzenlemelerin yapılmadığı belirtilmekte’. Evet, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde senelerdir yaşanan sorumsuzluklar ve ihmaller zincirinin artık adli mercilerce ele alınması ve gerekli soruşturmanın bir an önce açılarak, sorumsuz yetkililerin cezalandırılması gerekmektedir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • .. 25 Ekim 2019 00:00

    Siz çermik devlet hastanesini görmemişsiniz herhalde. Orası bu anlattıklarınızdan daha berbat durumda.