Diyarbakır’da 1990 yılında yatırıma başlayan İlkay Balıkçılık AŞ'nin balık üretimi için yapımına başladığı dev yatırımın durdurulmasının nedeni belli oldu.
İlkay Balıkçılık AŞ'nin balık üretimi için 1990 yılında inşaat yapımına başlayan ilkay balıkçılık AŞ. 1997 yılında teşvik ödemesinin yapılmaması nedeni ile tamamlanamadığı öğrenildi.
İlkay Balıkçılık AŞ'nin Avukat Fırat Akleyin, o dönem 1100 dönüm arazi içerisinde Türkiye’de örneği görülmemiş bir proje ile yapılan suni gölet içerisinde yıllık 9 bin ton konserve balık üretimi yapılması planlandığını söyledi. İş insanı Abdullah İleri’nin İlkay Balıkçılık A.Ş adıyla Diyarbakır’da suni bir gölet oluşturmak amacıyla devletten milyon liralık teşvik aldıklarını fakat bu yatırımı yerine getirmediklerini belirten iş ortakları Kaymak ailesi tarafından davalık oldu.
Aile ve İlkay Balıkçılık AŞ’e hakkında yapılan yargılamalar hakkında Av. Fırat Akleyin basın açıklamasında bulundu.
“ÇIKAN HABERLER ASILSIZ VE YALANDIR”
İlkay Balıkçılık adına çıkan haberlerin ailenin hem manevi hem de ticari itibarını zedelemek için basın yayın yoluyla yayıldığını belirten Fırat Akleyin, “Çıkan haberler asılsız ve yalan. Abdullah İleri’nin manevi şahsiyetine yönelik ve özellikle İlkay Balıkçı’nın ticari itibarına yönelik basın yayın yoluyla birtakım yalan ve iftira haberinin yayınlaması nedeniyle böyle bir basın açıklaması yapmayı uygun gördük. Sosyal medya ve basında gerçek ile hiçbir ilişkisi olmayan hukuki ve yasal dayanağı hiçbir şekilde olmayan birtakım haberler gezmekte” dedi.
Basına yansıyan haberin hiçbir yasal dayanağının bulunmadığını ifade eden Akleyin, şöyle devam etti: “Aynı zamanda gerçekle de hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Tam aksine İleri ailesi mensuplarına ve İlkay Balıkçılığın hem ticari itibarına hem de ekonomik durumlarına yönelik saldırıları karşında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Haberde ismi geçen Kaymak ailesinin mensupları hakkında suç duyurusu var ve buna ilişkin olarak da uzaklaştırma ve koruma kararı da mevcut. Bundan sonra başlayan süreç içerisinde dezenformasyon yaratmak suretiyle haber yapıldı.
“İşin aslı şudur”
1990 yılların başında üretime yönelik olarak Abdullah İleri, bölgenin kalkınmasının üretim ile olacağını düşünerek bir proje gerçekleştirdi. Bu projenin totali 14.000.000 milyon olan bu projenin yüzde 50’si olan 7.000,000 milyon TL Kalkınma Bankası, vermesi gerekirken sadece 6 hak edişten dolayı toplamda 342.000 TL ödeme yapmıştır. Yani haberde belirtildiği gibi alınan milyonlarca lira bir para söz konusu değil aksine alınması gerektiği olduğu halde alınamamış bir para söz konusu. Bunun üzerine Kalkınma Bankasından alınamayan paralara yönelik olarak da yerelde ülke genelinde tüketilmesi gereken tüm hukuki süreçlere başvuru yapılmış.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne sirayet ettirmek suretiyle nakledilmiştir. Haberde belirtildiği gibi hiçbir şekilde milyonların alınması ve heba edilmesi söz konusu değildir. Aksine alınamayan paralardan dolayı tesis yarım kalmıştır Abdullah İleri’nin şahsına yapılan bu haksız ithamlara son vermek ve İlkay Balıkçının ticari itibarına ve malın değerine zarar oluşturacak haber yayına da son vermelidir.”