GÜNDEM Haber Girişi : 19 Ekim 2024 20:59

Diyarbakır’da Fiksatör Çetesine Operasyon: Sağlık Sektöründe Şok İddialar

Diyarbakır’da Fiksatör Çetesine Operasyon: Sağlık Sektöründe Şok İddialar
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Hastanesi’nde yaşanan olaylar, sağlık sektöründe ciddi bir skandalın patlak vermesine neden oldu.

 İddiaya göre, hastanenin ortopedi bölümünde çalışan bir grup doktor, hastaların kırık şikayetleriyle başvurmasını fırsat bilerek, gereksiz yere fiksatör adı verilen ortopedik cihazı hastalara takmak için ameliyatlara aldılar.

Olayların başlangıcı, bu duruma tepki gösteren vicdanlı bir ortopedi doktoru olan Yunus Türk’ün, çetenin uygulamalarını eleştirmesiyle ortaya çıktı. Türk, duruma karşı çıktığı için fiksatör çetesinin bazı üyeleri tarafından fiziksel saldırıya uğradı. Doktorlar arasında yaşanan bu olay, hastane içinde büyük bir infial yarattı ve basına yansımasıyla birlikte olayların üzerinin kapatılması imkânı kalmadı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, olayın ciddiyetini fark ederek Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulundu. Yapılan soruşturma, yıllardır hastalara gereksiz ameliyatlar yapıldığını ve yüzlerce hastaya lüzumsuz yere fiksatör cihazının takıldığını ortaya çıkardı. Bazı hastaların, sağlam kemiklerine bile fiksatör takıldığı belirlendi.

Hastane çalışanları arasında yayılan iddialara göre, çete üyeleri hasta ve hasta yakınlarından sürekli olarak viski talep ediyorlardı. Ayrıca, ameliyatlarda kullanılacak bazı malzemelerin hastanede bulunmadığını öne sürerek, hastaları işbirliği yaptıkları medikal firmalara yönlendirip bu firmalar aracılığıyla para topladıkları iddia ediliyor.

Örneğin, "İU" isimli bir doktorun sadece basit bir tornavida için bir hastayı medikal firmaya yönlendirip para aldığı belirtiliyor.
Bu skandal, sağlık sektöründeki etik değerlerin nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne sererken, birçok vatandaşın sağlığının tehlikeye atıldığı ifade ediliyor. Fiksatör çetesine yönelik soruşturmanın devam ettiği, olayın ardından gözaltıların yapılabileceği belirtiliyor.

Diyarbakır halkı, sağlık hizmetlerinden bekledikleri güveni sağlamak için yetkililerden derhal gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor. Bu tür olayların yaşanmaması için sağlık sektöründeki denetimlerin artırılması gerektiği vurgulanıyor. Skandal, sağlık hizmetleri ve hekimlik mesleği üzerindeki güveni sarsarken, vatandaşlar da yaşananların açığa çıkması ve sorumluların cezalandırılması için sürecin yakından takip edilmesini istiyor.