2025 yılından itibaren kuyumcularda 185 bin TL'yi aşan işlemlerde kimlik ibrazı zorunlu hale geliyor.
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel, özellikle altına uygulanan kota nedeniyle kuyumculuk sektörünün zor durumda olduğunu ve bu kotaların sektörde kaçakçılığı artırdığını vurguladı. Yüksel, esnafın müşteri kitlesini kaybettiğini ve sektörün gündeminin kota uygulamasının kaldırılması olduğunu belirtti. Yüksel “Altına uygulanan kota sebebiyle kuyumculuk sektörü çok zor günler geçiriyor. 20 yılda üreticilerimiz bir müşteri kitlesi yakaladı. Kota sebebiyle maalesef o kitleyi kaybediyoruz. Altında kaçakçılık arttı. Tonlarca kaçak altın giriyor. Sektörün birinci gündemi altına uygulanan kotanın kalkmasıdır.” dedi.
DİKO Yönetimi olarak meslektaşlarının doğru bilgilendirilmesi, haklarının korunması ve yasal mevzuatların sağlıklı bir şekilde uygulanması için sürekli çalıştıklarını belirten Yüksel kimlik ibrazı zorunluluğunun yeni bir uygulama olmadığını hatırlatarak “Esnafımız ve vatandaşlarımız bu konuda karşı karşıya kalır. Kuyumcu kimlik isteyince vatandaşlar tedirgin olur. Sıkıntı çıkar. Teknoloji gelişti. Buna ne gerek var. Zaten esnaf faturasını kesiyor. Bilgiler devletde de bankalarda da mevcut. Bunu oradan takip edebilir. Böyle giderse kuyumcuların çoğu mesleği bırakmak zorunda kalacak.” diye konuştu.
Bir diğer önemli sorun ise, geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da yapılan denetimlerde 250 kuyumcuya IBAN üzerinden yaptıkları işlemleri faturalandırmadıkları gerekçesiyle ağır cezalar uygulanmasıydı. Yüksel, bu cezaların büyük mağduriyetlere yol açtığını söyledi.
Yüksel, Bakan Mehmet Şimşek’in yaptığı IBAN ile alışveriş uyarısından sonra kuyumcuları bilgilendirdiklerini, esnafın artık IBAN’dan para kabul etmediğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her esnafın 2022-2023 hesabı incelenmiş. Bakan Beyin açıklamasından sonra biz esnafımızı bilgilendirdik. Ama açıklamadan önceki tarihlerle ilgili cezalar. Bizler de bunu bir boşluk olarak kabul ediyoruz. Zamanında bu IBAN‘lar incelenmeye alınsaydı esnafımız da kendine çeki düzen verirdi. Devletimizden af anlamında bir çözüm noktası bekliyoruz. Bazı esnafımıza 9, 10, 15 milyon, 2 milyondan başlayıp 20 milyona kadar ceza gelmiş. Bu esnafımız bu cezaları ödese mağazada gram altını kalmaz, o mağaza kapanacak."
Yüksel, IBAN’a gelen paraların çoğunun emanet para olduğunu ve ticari para olmadığını vurgulayarak, esnafın ceza ödemek zorunda kalması durumunda mağazalarının kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Bu nedenle, maliye bakanlığından bir çözüm beklediklerini ifade etti.