GENELHaber Girişi : 05 Kasım 2020 14:56

DEVA PARTİSİNDEN PANDEMİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI AÇIKLAMASI

DEVA PARTİSİNDEN PANDEMİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI AÇIKLAMASI
D.BAKIR- Demokrasi ve Atılım partisi (DEVA) partisi Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, dünyayı etkisi altına alan bulaşıcı pandemi (COVİD 19) ve Sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin bir açıklama yapıldı.

Genel Başkanlığını Ali Babacan’ın yaptığı Demokrasi ve Atılım Partisi’nin Diyarbakır İl Başkanı ise, kentimizin tanınmış simalarından Avukat Mehmet Ülsen. DEVA partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Sağlık İşleri Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu görüşler dile getirildi:

 

‘Bilindiği üzere 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ilk olarak ortaya çıkan bulaşıcı (COVİD 19) pandemisi, kısa sürede tüm dünyaya yayılarak insanları sağlık, sosyal, ekonomik, eğitim, güvenlik ve siyasi olarak her konuda olumsuz etkilemiştir. Ülkemizde ise ilk vaka, 10 Mart 2020'de tespit edilmiş ve kısa sürede ülkemizde de hızla yayılarak benzer etkiler yapmıştır. An itibarı ile dünya genelinde 45 milyondan fazla vaka saptanmış ve 1 milyondan fazla da insan hayatını kaybetmiştir.

 

Ülkemizdeki resmi açıklamalara göre 379.775 vaka saptanmış ve bunlardan 10.402 insanımız hayatını kaybetmiştir. İlimizle alakalı olarak ise, hükümet ve yerel temsilcileri tarafından bir açıklama yapılmadığı için kaç vaka olduğunu ve kaçının vefat ettiğini maalesef bilemiyoruz. Ancak pandeminin en yoğun yaşandığı illerden birisi olduğu kamuoyunun malumudur. Salgın çıktığı günden beri hastalığa neden olan virüsün belirlenmesi, hastalığın teşhis edilmesi, tedavisinin belirlenmesi, uygun ilaç bulunması, aşının geliştirilmesi, insanların hastalığa yakalanmaması için neler yapması gerektiği konularında dünyada, ülkemizde ve ilimizdeki bütün sağlık çalışanları ve bilim insanları büyük bir mücadele vermektedirler. Bu mücadeleyi verirken çok ciddi emek sarf etmekle beraber, hastalığa yakalanmakta ve bazıları da hayatını kaybetmektedir. Dünya genelinde bugüne kadar saptanan vakaların yüzde 10 civarında sağlık çalışanı olduğu ve bunlardan ise yedi binden fazla sağlık çalışanının hayatını kaybettiği kaydedilmiştir. Ülkemizde ise kırk binden fazla sağlık çalışanı hastalığa yakalanmış, 120'den fazla sağlık çalışanı da vefat etmiştir. Diyarbakır ilimizde ise bugüne kadar bin yüzün üzerinde sağlık çalışanı, bulaşıcı pandemiye yakalanmış ve bunlardan maalesef on ikisi vefat etmiştir. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızdan 3'ü hekim, 1'i eczacı, 1'i hemşire ve diğer hastane çalışanlarıdır. Tüm dünyada ve ülkemizde özellikle ilimiz Diyarbakır'da sağlık çalışanlarının bu pandemi sürecindeki özverili çalışmalarına şahitlik ediyorken, onların ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Bunları kamuoyu ile paylaşarak çözülmesine katkı sunup sağlık çalışanlarımıza bu süreçte onların yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

 

DEVA partisi olarak, Diyarbakır İlimizde pandemi ile mücadele eden sağlık çalışanlarımızın sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüş ve önerilerimiz, şu şekildedir: ‘Aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere il genelinde kişisel koruyucu ekipman eksikliği ve kalite sorunu mevcut. Aile sağlığı merkezlerine ayda 4 kutu maske ve 2 kutu dezenfektan gibi komik rakamlar ile malzeme desteği sağlanmakta, fakat bu ürünler 2-3 gün içinde tükenmekte. Acilen il genelinde bütün sağlık birimlerine yeterli miktar ve kalitede kişisel koruyucu ekipman desteği sağlanmalı. İş yükünün fazla olması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İlimizde vaka sayılarının ülke ortalamasının hep üzerinde seyretmesi, sağlık çalışanı sayısının az olması, nöbetlerin fazla olması, hastalığa yakalananların yerine atama yapılmaması nedeniyle kişi başına düşen yük artmaktadır. Bu anlamda iş yükü sorununun yetkililer tarafından ele alınarak acilen çözülmesi gerekmektedir. Pandeminin uzaması ve sorunlarının çözülmemesi nedeniyle sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının da bozulma ile tükenmişlik sendromu yaşanmaktadır. Hükümet yetkilileri, vali, kaymakam, il sağlık müdürü, ilçe sağlık müdürleri ve başhekimlerin sağlık çalışanları ile sık sık görüşüp iletişim kurmak suretiyle sağlık çalışanlarına destek olunması, moral ve motivasyonlarının yükseltilmesi için çaba gösterilmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin dağıtılmasında yaşanan hakkaniyete aykırı uygulamalar sona erdirilmelidir. Sağlık çalışanları yoğun bir şekilde pandemi ile mücadele ettiği halde çoğunluğu ek ödemelerden yararlanmamıştır. Ödemelerdeki düzensizliğin giderilerek, ek ödeme ve nöbet ücretleri, herkes ve her bölüm için riskli birim katsayısı ile yapılmalıdır. Diyarbakır ilimizde 4924 sözleşmeli kadrosu olmayan hekimlere, acilen bu kadrolar tahsis edilerek süregelen bu adaletsizlik düzeltilmelidir.

 

Diyarbakır her zaman ülke ortalamasının altında sağlık çalışanı ile sağlık hizmeti almıştır. Bu pandemi süreci ile beraber iş yükünün daha da artması nedeniyle mevcut sağlık çalışanları ile bu yükün altından kalkmak mümkün görünmemekte. Uzman hekim, pratisyen hekim, hemşire başta olmak üzere tüm unvanlarda ciddi eksiklikler mevcuttur. Kamu sağlık kuruluşları ve üniversite hastanesine acilen her unvanda sağlık çalışanı ataması yapılmalı. Hastanelerde ekibin bir parçası olan, ancak sayıları az ve maddi olarak da mağdur edilen otomasyon, güvenlik, temizlik, yemekhane personelinin sayıları arttırılmalı ve ek ödemeden onların da faydalanması sağlanmalı. Pandeminin ülke genelinde yeniden artması nedeniyle izin, rapor, tayin gibi özlük haklarındaki kısıtlamalar mevcuttur. Bu durumun yeniden ele alınarak kişisel bazda değerlendirme yapılmalı mağduriyetler giderilmeli hak kayıplarının önüne geçilmesi için gerekli duyurular yapılmalıdır. Esnek mesai uygulaması bütün kamu kurumlarında aktif uygulanırken sağlık çalışanlarında sayı azlığı ve iş yükü fazlalığı nedeniyle bu haktan faydalanamamaktadır. Sağlık Bakanlığının talimatı ile yerel yöneticilerinin bu konuda gerekli uygulamayı yapmaları sağlanmalıdır. Ülkemizde tüm sağlık çalışanları için erken emeklilik, yıpranma payı, pandemi hastalığının sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, emeklilik koşullarının düzeltilmesi gibi yasal düzenlemeler, acil olarak çıkarılarak mağduriyetin giderilmeli. Tüm kamu çalışanları için belirlenen risk nedeniyle mesaiye gelmeme hakkının, Sağlık çalışanları için daha geniş tutularak ele alınması gerekmektedir. Çünkü sağlık çalışanlarının diğer çalışanlara göre hastalanma ihtimalleri daha fazladır.

 

Hastanelerde servis poliklinik, yoğun bakım gibi covid ile yoğun çalışan tüm birimlerde testler yaparak, izolasyon ve karantina uygulanmalıdır. Sağlık çalışanları, çocukları ve yakınlarının eğitim kreşe gitme ve eve bakıcı kabulünde sorunlar yaşamaktalar. Bu konuda Bakanlık ve yerel yöneticiler tarafından gerekli destek sağlanmalı. Diyarbakır ilimizde pandemi başından bugüne kadar gece-gündüz demeden büyük bir fedakârlık ile çalışan bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Hayatını kaybedenlere; Cenab-ı Allah'tan rahmet, yakınlarına ve bütün çalışma arkadaşlarına başsağlığı, hasta olan sağlık çalışanlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.