GENELHaber Girişi : 12 Aralık 2019 20:50

DEĞİRMENCİ:BERBERLERE VE KUAFÖRLERE DE,EMEKLİLİKTE YIPRANMA HAKKI TANINMALI

DEĞİRMENCİ:BERBERLERE VE KUAFÖRLERE DE,EMEKLİLİKTE YIPRANMA HAKKI TANINMALI
Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemil Değirmenci, ülkemiz genelinde faaliyet gösteren, tüm berber ve kuaförlerin de, ‘Emeklilikte Yıpranma Hakkı’ndan’ faydalanması gerektiğini belirtti. Açıklamalarda bulunan Cemil Değirmenci, bu taleplerin
EN UZUN SÜRELİ PRİM ÖDEMESİNİ BİZ YAPIYORUZ ‘Bilindiği üzere, berber ve kuaför esnaflarımız, toplumda en çok çalışan kesimlerden biri olmasına rağmen emeklilikte en uzun prim gün sayısını ödemekle mükelleftir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na mensup (SGK) çalışanlarımız, yaklaşık 7 bin iki yüz prim günü ile emekli olabiliyor. Fakat berber ve kuaför esnaflarımız ise, toplumda en çok çalışan kesimlerden biri olmasına rağmen, Emeklilikte en uzun süre prim gün sayısını ödemek zorunda kalıyor. Ancak bu noktada, gözden kaçırılan son derece önemli bir husus var. Bu durum, Anayasamızın 173. Maddesinde belirtilen ‘Devlet Esnaf Ve Sanatkârları Koruyucu Tedbirler Alır’ hükmüne aykırıdır. Gece gündüz demeden dükkânının başında duran, günlük ortalama 12 ila 18 saat arasında çalışan, berber ve kuaför esnaflarımıza, mutlaka yıpranma payı hakkı verilmeli ve bunun yanı sıra, mevcut prim gün sayısı düşürülmelidir’. YOĞUN İŞ TEMPOSU GÖZ ÖNÜNDE GÖZ ARDI EDİLMEMELİ Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemil Değirmenci, toplumda en fazla çalışma süresi olan berberler ve kuaför esnaflarının olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ‘Berberlerimiz toplumda en fazla çalışan kesimdir. SSK’lılar günde ortalama 8 saat çalışırken, sabah saat yedide dükkânlarını açıp, gece 24.00’e kadar çalışan, hatta eve gittikten sonra bile evinden çağrılıp çalışmak zorunda kalan berber ve kuaför esnaflarımız ise SSK’lının iki katından fazla mesai yapmaktadır. Buna rağmen berber esnafının ödemesi gereken prim gün sayısı daha fazla. Öte yandan SSK ile çalışan işçiler, ay sonu geldiğinde maaşlarını alıyor. Takdir edersiniz ki, berber ve kuaför esnaflarımız, ticari faaliyetle uğraştıkları için zarar etme riskleri de var. Personel çalıştıran, dükkân kirası ödeyen, SGK primi yatıran berber esnaflarımıza, hiç değilse bu şekilde bir jest yapılmalıdır diye düşünüyoruz’. ANAYASA MADDESİ DİKKATE ALINMALI ‘Anayasa’nın 173. Maddesinde yer alan ‘devlet esnaf ve sanatkârları koruyucu tedbirler alır’ ifadesine atıfta bulunan Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemil Değirmenci, şöyle devam etti: ‘Ancak söz konusu maddeye rağmen berberlerimiz korunmuyor. Aksine son derece uzun prim gün sayısı altında adeta eziliyor. En uzun prim gün sayını ödemesine rağmen emekli olduğunda en düşük maaşı alan esnaflarımız, . Esnaf ve sanatkârlarımızın yıpranma payı düşünülse zaten ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200’e denk gelir. Yani bu durumda adalet de sağlanmış olur. Sosyal güvenlikte norm birliğini sağlayabilmek için emeklilik süreleri bir an önce eşitlenmelidir. Hem en uzun prim ödemesini gerçekleştireceksiniz, hem de en düşük maaşı alacaksınız. Sayın yetkililerimizin, bu konuya hassasiyetle eğilerek, haksızlığı gidermelerini talep ediyoruz’.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.