Aydın AK İlçemiz genelinde özelikle de merkezi liseler başta olmak üzere birçok okulda tercih danışmalığı ekiplerinin oluşturulduğunu ve bu ekiplerimizin 4-5 yıldır çok verimli çalıştığını bundan sonra da öyle olacağını umduğunu ve bu sürecin çok önemli ve bir ekip işi olduğunu dile getirdi. Sınav sistemini anlatan Aydın AK geçen sene YGS/LYS puan türleri yerine bu sene (TYT) Temel Yeterlilik Testi ve (AYT) Alan Yeterlilik Testinin olduğunu dile getirdi. Ön lisans( 2 yıllık bölümler) tercihlerinde TYT puan türünün kullanılacağını ve ön lisanslar için barajın TYTden 150, lisans (4 yıllık bölümler) tercihlerinde ise AYTden tercih yapılacağını ve lisans tercihi yapmak için TYT barajının 180 olduğunu hatırlattı. YÖKün barajları düşürdüğünü ve eskiden 40 bin olan tıp barajının 50 bin, 150 bin olan hukuk barajının 190 bin, 240 bin olan öğretmenlik ve mühendislik barajının ise 300bin olduğunu dile getirdi.
Bu barajların genişlemesi sayesinde özel üniversitelere gitmek isteyen öğrencilerin de önünün bir nebze daha açıldığını dile getirdi. Toplantıya başkanlık yapan Bismil ilçe milli eğitim müdürü Aydın AK bu sene sınav sisteminin değişmesinden dolayı öğrencilerimizin tercihlerini yapmalarında onlara rehber olan okul rehber öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin çok dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Sınav sistemini anlatan AK şunları dile getirdi. Bu seneki sistemde mat 2 yapan sayısalcıların eşit ağırlık, edebiyat coğrafya yapan eşit ağırlık öğrencilerinin de sözel puanları hesaplanacağından dolayı sıralaması iyi olan bir sürü sayısalcının eşit ağırlık öğrencisini geride bırakabileceğini ve sıralaması iyi olan bir sürü eşit aşitağırlık öğrencisinin de sözel öğrencisini geride bırakacağını dile getirdi.
Geçen seneki sınav sistemindeki YGSnin kendi arasında 6, LYSnin de kendi arasında 12 puan türüne bölündüğünü ama bu sene puanların sadeleştirildiğini ve sadece TYT puanı ve AYTden sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil alanının puan türünün olduğunu ve bunun tercih yapmada durumun netleştirilmesi açısından iyi olduğunu ancak geçen sene puan türleri çok olduğundan puanların ayrıştırılmasından dolayı başarı sıralamaları da ayrıştırılıyordu ve sıralamalar iyi görünüyordu ancak bu sene puanların birleştirilmesi sonucu sıralamaların çoğu da içiçe girdi ve böylece geçen sene ile aynı başarıyı gösteren bir öğrencinin sıralaması daha gerilerde duruyor. Ama bir sözelcinin önündeki eşit ağırlık ve bir eşitağırlık öğrencisinin önündeki sayısalcılar çıktığında sıralamaların normale döneceğini hep beraber göreceğiz.
Bu değişikliklerden dolayı tüm rehber öğretmenlerimizin ve okul idarecilerimizin tercih kılavuzunu iyice incelemelerinin gerektiğini söyledi. O yüzden tercihi yapılacak bir öğrencinin tercihlerine başarı sıralamasının ortalama %40 nın üzerindeki bölümlerden başlanmalı aşağıya doğru kendi sıralamasındaki bölümler ve en son da kendi sıralamasının altındaki bölümler verilmeli dedi. Bir öğrencinin tercihi yapılırken öğrencinin özel durumu, ilgi alanları değerleri göz önünde bulundurulmalı. Tercih aralığı geniş tutulmalı dedi. Rehber öğretmen ve okul idarecilerinin de sınav ve tercihlerle ilgili fikirleri alındı ve yapılabilecekler üzerinde fikir alışverişi yapıldıktan sonra İlçe Merkezindeki Rehber Öğretmenlerden oluşturulan Mobil Tercih Danışmanlık birimi Standı kurularak öğrencilerimize hizmet verileceği kararlaştırıldı. Toplantı sonunda Aydın AK bu önemli çalışmalarda herkese başarılar dileyerek iyi temennilerde bulundu.