GENEL Haber Girişi : 11 Eylül 2018 12:43

Bir aradayız, paylaşıyoruz, güçleniyoruz

Bir aradayız, paylaşıyoruz, güçleniyoruz
Tunceli’de ortak akıl toplantısı

Kısa adı DOGÜNKAD olan, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkan Vekili Sevim Vural, Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir ve Nevin İl Tunceli’deydi. Kurdukları derneğin misyonunu anlatmak ve kadınların yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir toplantı düzenleyen DOGÜNKAD yöneticileri, bölgedeki kadın STK’ler arasında işbirliği ve ağ oluşturulması için çalıştıklarını aktardı. “Biz kadınlar birer sihirbazız” diyen Sevim Vural, meclisteki kadın Bakan ve milletvekili sayıları üzerinden kadının siyasette temsiliyetinin az olduğuna dikkat çekti ve kadın meclisi kurmak üzere bir çalışmaları olduğunu açıkladı.

 

Diyarbakırlı kadın girişimciler hemcinsleri için geldi

İsviçre Büyükelçiliği’nin desteklediği "Doğu ve Güneydoğu’da Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Ağ Oluşturulması Projesi” kapsamında Tunceli’de bir toplantı düzenlendi. Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkan Vekili Sevim Vural, Yönetim Kurulu Üyesi Meral Özdemir ve Nevin İl’in TSO’da düzenlediği toplantıya, bazı STK temsilcileri, işveren kadınlar ve kamu kurumunda çalışan kadınlar da katıldı.
Burada konuşan DOGÜNKAD Başkan Vekili Sevim Vural, derneğe ilişkin bilgi paylaştı ve şunları söyledi; “2011 yılında kurulan Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneğimiz, (DOGÜNKAD) kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüterek girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kadının sadece ekonomik olarak değil, sosyal yaşamda da güçlenmesini amaç edinen DOGÜNKAD, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla da bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı.

Bölgeyi kapsayan bir sivil toplum kuruluşu olarak, kadınlara yönelik birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Bizim gibi çalışan farklı kadın örgütleri de var. Ancak özellikle kadına dair üretilen politikaların azlığı, kadının temsil düzeyi ve buna paralel, kadınların karşılaştığı sorunlardan dolayı yeterince görünür değiliz ve karar mekanizmalarında yer alamıyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarında da yeterince etkin değiliz. Kadın sivil toplum kuruluşları olarak, sadece kendi faaliyet alanlarımız üzerinden görünür olmaya çalışıyoruz. Bu sorun sadece bölge kentleri için değil, Türkiye'nin her bölgesinde yaşanıyor.

DOGÜNKAD olarak kuruluşumuzdan bu yana bölgedeki tüm kadınların sesi olmak, kadınları bir araya getirerek, ortak çalışmalar gerçekleştirmeyi temel hedef olarak önümüze koyduk.” 


“Ortak akıl toplantıları düzenliyoruz”

Proje süresince Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Van, Hakkari, Muş, Şanlıurfa ve Tunceli illerinde kadın kuruluşları, akademisyenler, farklı sivil toplum örgütlerinde çalışan kadınlar, kadın girişimciler ile ekonomik kuruluşlarda çalışan kadınlar ile görüşerek, bu illerde ortak akıl toplantıları düzenlediklerini aktaran

Vural, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ortak akıl toplantılarında bir araya gelerek deneyimlerimizi paylaşırken, toplumsal cinsiyet algısı, bölgesel kalkınma hedefleri, kadının ekonomiye katılımı, kadın görünürlüğünün önündeki engelleri tartışmayı ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Böylece güç birliği yaparak ortak bir dil kurmayı hedefliyoruz.

Projeyle kadınların faaliyet gösterdiği sektörler, kadın girişimcilerin sorunları, ekonomik alandaki örgütlerde kadınların yer aldığı pozisyonlar, kadın STK'lardaki kadın sayısı, bölgelerdeki üniversiteler, meslek kuruluşları ve odalardaki kadın temsil oranını ortaya çıkarmaya çalışacağız. Ayrıca kamunun bölgedeki kadınlara yönelik politikaları, istihdam ve girişimciliğin gerçekleşme oranı ile mevcut durumu karşılaştıracağız. Nihayetinde derneğimizi de güçlendirmek, bölge illerindeki kadına dair çalışma yürüten yapıları buluşturmak ve ortak ağ oluşturmayı hedefliyoruz.” 


 

Karşılıklı fikir alış-verişi

Tunceli TSO’dan Diren Gökyıldız Tulga’nın da toplantı süresince kendilerine eşlik ettiği DOGÜNKAD Yönetim Kurulu Üyelerinin görüş bildirmesinin ardından, salonda bulunan kadınlar da toplum ve iş yaşamında karşılaştıkları zorlukları paylaştı, çözüm önerilerini aktardı.

 

Başkan Açıkgöz’e Plaket

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeynel Açıkgöz, Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Coşkun, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, FKA’yı temsilen Uzman Eray Utku Özek, Dersim Akademi, KAMER Vakfı, üniversiteden akademisyenler ile bazı kamu kurumunda çalışanlar ve yöneticilerinden oluşan kadınların katıldığı toplantı, karşılıklı görüş sunulmasının ardından sona erdi. Yaklaşık dört saat süren toplantının finalinde, Tunceli TSO Başkanı Açıkgöz’e plaket takdim edilirken, katılımcılar ile DOGÜNKAD üyeleri hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Kaynak.tunceliemek.com.tr


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.