STREP BOĞAZ ENFEKSİYONU
Strep Anın, viral enfeksiyonların ardından hastalık yapmayı seven bakteri olduğunu söyleyen Yaman, A grubu Streptokok ( Strep A) adı verilen bakterilerin boğazda ve bademciklerde neden olduğu bir enfeksiyondur. Strep A bakterileri çok bulaşıcıdır. A grubu strep bakterisine maruz kalan birinin strep boğaz hastalığına yakalanması genellikle iki ila beş gün sürer. İnsanlar şu durumlarda hastalanabilir. Genel olarak, insanlar Bakterileri içeren Solunum damlacıkları, konuşarak, öksürerek veya hapşırarak bakterileri başkalarına yayarlar. Direkt temas, ciltlerindeki enfekte yaralardan strep A bakterilerini yayabilir Üzerinde o damlacıklar olan bir şeye dokunmak ve ardından ağzına veya burnuna dokunmak. A grubu strep bakterisi bulaşmış bir kişiyle aynı bardaktan su içmek veya aynı tabaktan yemek yemek diye konuştu.
BOĞAZ AĞRISI OLAN KİŞİLERDE KIZARIKLIK DA OLABİLİR
Hastalık esnasında boğaz ağrısı olan bir kişide kızarıklık da olabileceğini de sözlerine ekleyen Yaman, Kızıl hastalığı olarak bilinir. Strep boğaz, çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. En sık 5 ila 15 yaş arası okul çağındaki çocuklarda görülür. 3 yaşından küçük çocuklarda çok nadirdir strep boğazı olan birine maruz kalmak istilacı Strep A enfeksiyonu için bir risk faktörüdür. Strep boğazlı başka bir kişiyle yakın temas, hastalık için en yaygın risk faktörüdür. Örneğin, bir kişinin boğaz ağrısı varsa, bakteri genellikle evdeki diğer insanlara bulaşır.
Bulaşıcı hastalıklar, büyük insan gruplarının toplandığı her yerde yayılma eğilimindedir. Okullar, kreş,ve askeri eğitim tesisleri gibi Kalabalık ortamlar, A grubu strep enfeksiyonu kapma riskini artırabilir. İnfluenza(Grip) ve suçiçeği gibi eşzamanlı veya önceden viral enfeksiyonları olan kişiler, Strep A enfeksiyonu için yüksek risk altındadır. İstilacı hastalık Nekrotizan fasiit ( Dokuların ölümüne neden olan, kasları, sinirleri, yağları ve kan damarlarını çevreleyen derinin altındaki doku iltihaplanması) ve streptokok toksik şok sendromu, Strep A enfeksiyonlarının örnekleridir dedi.
ENFEKSYONLARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLACAK ŞEYLER
Strep A enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olmak için yapılanları da anlatan Yaman, Strep A enfeksiyonlarını önleyecek bir aşı yoktur. Yaraları temizleyin ve bakımını yapın. A grubu strep bakterilerini almamanın veya yaymamanın en iyi yolu ellerinizi sık sık yıkamaktır. Sabun ve su yoksa alkol bazlı el ovucu kullanın. Bu özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ve yiyecek hazırlamadan veya yemek yemeden önce önemlidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın.Kullanılmış mendilinizi çöp sepetine atın. Mendiliniz yoksa kolunuzun üst kısmına veya dirseğinize öksürün veya hapşırın, ellerinize değil.
Ayrıca hasta biri kullandıktan sonra bardakları, mutfak eşyalarını ve tabakları da yıkamalısınız. Yıkandıktan sonra, bu eşyalar başkalarının kullanması için güvenlidir.. Reçete edilmişse antibiyotik alın. Tedavide antibiyotik kullanılıyor. Reçeteyi tam olarak doktorun söylediği şekilde alınız. Siz veya çocuğunuz kendinizi daha iyi hissetse bile, doktor kesmenizi söylemedikçe ilacı almayı bırakmayın. Antibiyotikler, boğaz ağrısı olan birinin bakterileri başkalarına yaymasını önlemeye yardımcı olur. Siz veya çocuğunuz 48 saat antibiyotik aldıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız doktoru arayın. Hastalıktan sonra işe, okula ne zaman dönülmeli? Strep boğazı olan kişiler, Artık ateşi yoksa ve en az 12 saat antibiyotik kullanmış olmak diye konuştu.
ÖZEL HABER:YILMAZ ACU
08.02.2023 18:41:00