Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Sedat Özkul, , hastaların fiziksel bakım ve tedavilerindeki başarı oranında, hastaların manevi duygularının da çok önemli olduğunu söyledi. Özkul, "Türkiye'de Manevi Destek Hizmeti sağlayan 37 kamu Hastanesinden biri olmanın gururu içerisindeyiz. Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından görevlendirilen konuyla ilgili özel eğitim almış manevi destek uzmanlarımız, Manevi Destek Birimi'nde görevlerine başladılar. Bu arkadaşlarımız hizmet vererek, gerek birimleri dolaşarak gerekse de ilgili birimlerin sorumluları tarafından talep üzerine aranarak hasta, hasta yakını ve sağlık personeline ihtiyaç duydukları manevi desteği sağlamaktadırlar.
Bu sayede hem moral ve motivasyon bularak olumsuz duygu ve düşüncelerden uzaklaşan hastalarımızın tedavi süreçleri daha olumlu ilerliyor hem de çalışanlarımızın verimi artıyor" diye konuştu.
Hastane bünyesinde 8 Ağustos'ta manevi destek biriminin oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Özkul, "8 Ağustos 2018 tarihinde oluşturulan manevi destek birimi ile, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanlarının üzüntülü sıkıntılı korkulu hallerinde, yanlızlık ve ümitsizlik duygularına kapıldıklarında, ani değişmelerle gelen kri durumlarında maruz kaldıkları yeni duruma uyum sağlama ve baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı ve varsa sorularını cevaplamayı hayatlarına yeni bir anlam vermelerine eşlik ederek onlara moral kazandırmayı amaçlıyoruz. Referanslarımız dini olmak ile beraber hiç bir inanç ve mezhep farklılığını gözetmeksizin insan merkezli tüm hasta, hasta yakını ve hastane çalışanlarının gönüllerine ulaşan bir dokunuş, sağlıklarına katılan bir değer olmayı hedefliyoruz.
Hastanemizin tüm servislerinde yatan hasta ve hasta yakınlarını ziyaret edip moral ve motivasyon düzeylerini yükseltmeye çalışıyoruz. Hastanemiz yönetimi ve hastane çalışanlarımız ile multidisipliner bir calışma içindeyiz. Birimimizin güzelliklere vesile olmasını dilerim.. Biz sizler için buradayız gönüllere ulaşan bir dokunuş, sağlığınıza katılan bir değer olmak umudu ile çalışıyoruz" diye konuştu.
Manevi destek biriminin diğer hastane personeliyle birlik içerisinde çalıştığını da sözlerine ekleyen Başhekim Özkul, "Hastalarımıza ve hasta yakınlarına hizmet bizim için onurdur dini dili ırkı ne olursa olsun kapımız açıktır. Hastalarımızın ve yakınlarınızı ne sorunu olursa olsun her zaman elimizden geleni ekibimizle yapmaya hazırız. 07.01.2015 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Bakanlık ve Başkanlık yetkilileri ile uzman akademisyenlerin katıldığı toplantı ve çalıştayda değerlendirilerek, manevi destek hizmetinin aynı hastanelerde devam etmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu hizmetin etkin, verimli ve usulüne uygun bir şekilde sunulabilmesi amacıyla hastane yönetimimiz tarafından Manevi Destek Birimi oluşturulmuştur.
Manevi destek, talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline bu birimde ilgili personel tarafından sunulmaktadır. Manevi Destek Biriminde; görüşme talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline, dinin sağlığı korumaya, tedaviye ve hastalığın doğru anlaşılmasına verdiği önem, ibadetlerin sağlıklı olmaya olumlu etkileri, hastalık durumunda ve hastane ortamında ibadet, tevekkül, kaza, kader, sabır, şükür vb. konular uygun bir dille anlatılır. Manevi destek personeli herhangi bir inanç farkı gözetmeden talep etmeleri halinde her türlü inanç sahibine manevi destek hizmeti sunmakta ve diğer hastane personeliyle işbirliği içinde çalışmaktadır" dedi.
21.09.2018 23:59:00