KANAAT ÖNDERİ AKAR’DAN UYARICI AÇIKLAMALAR

D.BAKIR- Diyarbakır’ın tanınmış simalarından, kanaat önderi ve Avukat Muhammed Dara Akar, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünyayı etkisi altına alan, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmekte olduğu bulaşıcı pandemi (KOVİD 19) tehlikesinin devam ettiğini ve tedbirlerde gevşeme olmaması gerektiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:

‘Öncelikle kadirşinas halkımızın mübarek Kurban Bayramı’nı en halisane duygularımla kutluyor, bu müstesna günlerin aziz milletimize, İslam Âlemine ve bütün dünya insanlarına, sağlık, mutluluk ve huzur dolu günlere vesile olmasını, Yüce Rabbim’den niyaz ediyorum’.

YENİ NORMAL DÖNEMDE, KURALLARA AZAMİ ÖZEN GÖSTERELİM

Bilindiği üzere Çin’de görülen ve zamanla bütün dünyaya yayılan bulaşıcı pandemi dolayısıyla, bütün dünya olarak, bir hayli zor bir süreçten geçmekteyiz. Ülkemizde 11 Mart’ta ilk vakanın görülmesinden sonra karantina, evden çalışma, sokağa çıkma yasaklarıyla geçen aylardan sonra, 1 Haziran’dan itibaren kısıtlı yeni normal yaşam başladı. Ancak pandeminin devam etmesi nedeniyle ‘maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına’ azami özen göstermeye devam etmeliyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kısaca ‘TAMAM’ diye nitelendirdiği ‘temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymamız, sadece kendi sağlığımız değil, aynı zamanda akrabalarımız, yakınlarımız, komşularımız ve bütün aile fertlerinin sağlığını doğrudan etkiliyor.

Virüsün yakın mesafeden, yaklaşık 1,5 metre mesafeden, bir taşıyıcıdan diğer insana bulaştığını hatırlatırsak, durumun ne kadar vahim olduğunu daha iyi kavramış oluruz.

Özellikle içinde bulunduğumuz bayram günlerinde, daha bir dikkatli olmalıyız. Tokalaşma ve sarılmalardan kaçınılmalı, kalabalık ortamlarda 1.5 metre mesafeye dikkat etmeliyiz. Tatile gidecek vatandaşlarımız, turistik turlar ve kalabalık mekânlardan olabildiğince uzak durmalılar. Yaz aylarında 35 derecinin üzerinde maskeyle dolaşmak nefes almayı zorlayacaktır.

Astım, KOAH, nefes darlığı, yüksek tansiyon, kalp hastaları sıcak havalarda mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalı, çıkılması gereken zorunlu hallerde, temas ve mesafeye riayet ederek, maskesiz kısa süreli dolaştıktan sonra yeniden evlerine dönmeliler.

Ayrıca, gerekli koşullara uymadan yapılan, düğün, taziye ve benzeri durumlarda, temaslar nedeniyle, virüs vakalarının artacağını göz ardı etmeyelim. Diyarbakır ve Bölgemiz genelinde virüs bulaşma riski nedeniyle pandemi kurulları tarafından yasaklanan düğün, mevlit ve taziyelerin sürdürülmesi, vaka sayılarını artırdı. Nitekim gerek Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve gerekse uzmanlar, bu konuyu sık sık dile getirdiler.

Bazı vatandaşlarımız, ‘Yeni Normal Dönem’ ile ne kast edildiğini tam anlayamadıklarından, tedbirleri gevşettiler. Oysa ki, ‘Yeni Normal Süreçte’, maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmediğimiz takirde, vaka sayılarının sürekli artacağı ve giderek daha tehlikeli bir sürece gideceğimiz aşikardır’.

BAZI VİLAYETLERİMİZDE EK TEDBİRLER ALINDI

Ülkemizin bazı bölgelerinde ağız ve burnu tam kapatacak şekilde maske takma zorunluluğunun devam ettiğine dikkati çeken Muhammed Dara Akar, şöyle devam etti:

‘Aralarında ilimizin de bulunduğu birçok şehirde uygulanan maske takma zorunluluğuna ek olarak bazı illerimizde ek tedbirler alındı. Örneğin kimi illerimizin yoğun trafik yaşanan caddelerinde, toplu taşıma araçlarında yolcu ve sürücülere maske takma zorunluluğu getirildi ve karara uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Bugün itibarıyla, ülkemiz genelinde kırka yakın vilayetimizde, maskesiz dışarı çıkmak yasaklanmış durumda. Yine bazı şehirlerimizde, dışarıdan gelenlere ev karantinası uygulandığını, canlı hayvan pazarlarında en üst düzeyde hijyen, mesafe ve maske kurallarının uygulandığını göz önüne alırsak, durumun son derece tehlikeli bir noktada olduğunu daha iyi gözlemlemiş oluruz.

Bayram sonrası, iş yerlerini açacak esnaflarımız, el dezenfektanları yerleştirmek ve belirli günlerde ilaçlama yaparak, pandemi bulaşma riskini minimuma indirebilirler. Toplu taşıma vasıtalarında mutlaka temasa dikkat ederek, çarşıda ve pazarda yani kalabalık insan kitlelerinin olduğu noktalarda, sosyal mesafe ve maske kullanımını ihmal etmeyelim. Bunun yanı sıra, gün içinde sık sık ellerimizi ve yüzümüzü sabunlu suyla yıkamak da, sağlığımız açısından gereklidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, saygıdeğer hemşehrilerimi en kalbi duygularımla selamlıyor, bütün dünya insanlarına, sağlıklı, huzurlu ve hastalıklardan uzak, mutlu bir bayram geçirmelerini, Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum’.

HABER. YILMAZ ACU

 


02.08.2020 12:07:00