GAZİYAŞARGİL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ BORÇLU HASTANE

Son yıllarda sağlık konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı Diyarbakır’da, sağlık sorunları çözülmek bir yana giderek büyüyor. Özellikle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan sıkıntılar, artık vatandaşlara ‘pes’ dedirtecek hale geldi. İnsa

SORUN ÇOK, ÇÖZECEK YETKİLİ YOK
 
 Ergani yolu Üçkuyular Mevkiinde bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yaşanan ve giderek devasa hale gelen sorunlar, vatandaşları adeta canından bezdirdi. Bazı hekimlerin görevi bıraktığı ve yerlerine yenilerinin atanmaması nedeniyle, vatandaşların perişan oldukları gözleniyor. Sorunlar yumağı haline gelen bu hastanede, temizlik ve hijyen ise başlı başına bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Mutfağı sık sık lağım sularının bastığı, yemekhanesinde hamam böceklerinin cirit attığı hastanede, asansörlerin sık sık arızalanması da, vatandaşlara adeta kâbus yaşatır hale geldi. Hastanede lavaboların temizlenmemesi, yatan hasta yataklarının değiştirilmemesi, ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Acil bir hasta geldiği zaman sedyeci olmaması, hasta yakınlarının sedye ya da tekerlekli sandalye aramak zorunda kalması, müşahede odalarının temiz ve hijyenik olmaması, yeni sağlık sorunlarına yol açıyor. Fiş almak için kuyruğa bekleyen hastaların oluşturduğu uzun kuyruklar, gerçekten insanların yüreğini yakıyor.



Doktor yetersizliğinden kaynaklı hastalara çok ileri tarihe randevu verilmesi ise, haklı olarak hastaları perişan ediyor. Doktor yetersizliği nedeniyle, bazı hastaların geri çevrildiği de gözleniyor. Sorunlarını dile getiren vatandaşlar, ‘Zaten hastaneye gittiğimizde hasta kabul fiş kalmadığı için 182’yi arıyoruz. Ancak 182’yi aradığımızda ise günler sonrasına randevu alabiliyoruz. Oysaki, çoğu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde, gerek ev halkına gerekse yakın çevredeki insanlara bulaşabiliyor. Ama maalesef, durum bu kadar vahim bir hale gelmiş durumda. Peki bütün bu sorunlar yaşanırken, acaba İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane başhekimiyle, sözde yetkililer niçin tedbir almıyorlar, neden vatandaşların sorunlarına duyarsız kalıyorlar?’ şeklinde şikayetlerini dile getiriyorlar.


 
BU NEYİN BORCU SAYIN YETKİLİLER 
 
Bir diğer konu ise, korkunç boyutlara ulaşan borç miktarı. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinin total borcu 92 milyon TL gibi fahiş bir rakama ulaşmış olması, haklı olarak dikkatleri çekiyor. 2 yıl önce kamu hastaneler birliği feshedilince, hastane yönetimleri direkt İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde aktif hizmet vermeye devam etti. Ne olduysa da, işte bundan sonra oldu. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin aylık gideri 35-36 milyon liraya ulaşmış durumda. 31-32 milyon gibi azımsanmayacak ölçüde fatura kesilmesine rağmen bu raddede Yüksek gider neyin nesi. Son 2 yılda hastane borç miktarının ortalama 5 misli arttığı görülüyor. Üstelik henüz yıl sonuna daha 3 ay kaldığını düşünürsek, durum daha da vahim bir hale geliyor. Yani yıl sonunda hastanenin borcunun 100 milyon liraya ulaşacak olması, ister istemez ‘Neler oluyor?’ sorusunu da beraberinde getiriyor.
 
 SESİMİZİ DUYAN YOK MU ? 
 
Sonuç olarak hem verilen hizmetin kalitesizliği hem de hastaneyi batıracak düzeye ulaşılan 100 milyon ytl gibi korkunç bir borç yükü sonrası artık yeter diyoruz ve buradan açık açık haykırarak sesleniyoruz SESİMİZİ DUYAN YOK MU ???
03.11.2019 17:42:00