Dünya bu ameliyatı konuşuyor:

Domuz kalbi insana nakledildi! ABD'nin Maryland Üniversitesi'nde cerrahlar, kalp rahatsızlığı bulunan bir adamın kalbini çıkarıp yerine domuz kalbi taktı.





ABD'nin Maryland Üniversitesi'nde cerrahlar, kalp rahatsızlığı bulunan bir adamın kalbini çıkarıp yerine domuz kalbi taktı.

 

Tıp dünyası ilginç bir deneye tanık oldu. Uzun süredir kalp rahatsızlığıyla boğuşan 57 yaşındaki David Bennett’e domuz kalbi nakledildi. İlk defa denen yöntem tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı.

ABD'nin Maryland Üniversitesi'nde Dr. Bartley Griffith liderliğindeki cerrah ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat, dünya tıp literatürüne giren ilginç deneylerden biri oldu.

Kalbi durmak üzere olan ve kalp naklinden başka seçeneği bulunmayan hastaya doktorlar, genetiği değiştirilmiş bir domuzun kalbini yerleştirdi.

Domuz kalbi, ameliyattan 3 gün sonra Bennett'in vücudunda olumlu tepkiler vermeye başladı. Bilim adamları eğer süreç başarılı olursa, domuzlardan insanlara organ nakli yapılabileceğini ifade ediyor. Bu konuda İslam alimlerinin ne diyeceği merak konusu oldu.


Nakil bekleyen hastalar için yeterli donör bulunmadığını söyleyen Dr. Griffith, "Bu çığır açan bir ameliyattı ve bizi organ kıtlığı krizini çözmeye bir adım daha yaklaştırdı. Tedbirli bir şekilde ilerliyoruz ancak dünyada bir ilk olan bu ameliyatın gelecekte hastalar için önemli bir seçenek sunacağı konusunda da iyimseriz" diyor.

Kalp hastası David Bennett, "Ya ölecektim ya da bu operasyona razı olacaktım. Ben yaşamak istiyorum" şeklinde açıklama yaptı.


İnsan kalbine çok benziyor

Bennett'in genetiği değiştirilmiş domuz kalbi, Virginia merkezli bir ilaç şirketi olan Revivicor tarafından sağlandı. Ameliyat sabahı, nakil ekibi domuzun kalbini çıkardı ve ameliyata kadar işlevini koruması için özel bir cihaza yerleştirdi. Domuz organları insanınkilere çok benzediği için bilim adamları nakil konusunda uzun süredir araştırma yürütüyordu.

Hayvan organlarını insana nakletme konusunda yürütülen programa başkanlık eden Dr. Muhammed Muhiddin ise Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın başka tedavi seçeneği olmayan hastalar için transplantasyon işlemine izin verdiğini hatırlatıyor.  Verilere göre yaklaşık 110 bin Amerikalı şu anda bir organ nakli bekliyor ve har yıl 6 binden fazla hasta, muhtaç olduğu organa kavuşamadan hayatını kaybediyor.


KALPTEKİ BÜYÜME GENİNİ SİLDİLER

Kalp dışında domuzdan nakil için üzerinde çalışılan diğer organlar arasında böbrek, karaciğer ve akciğer de bulunuyor. Domuzdan insana nakil konusunda şimdiye dek yürütülen çalışmalar, genetik farklılığa bağlı organ reddi ve enfeksiyon gibi nedenlerden ötürü başarısız olmuştu.

Virginia'daki ilaç şirketi, domuz kalbinin insan vücudunda zamanla aşırı büyümesini engellemek için kalbin genişlemesini yönlendiren geni sildi.

Kendisine domuz kalbi nakledilen David Bennett'in sağlığındaki olumlu seyrin ne kadar süreceği şimdilik bilinmiyor. Hasta, ilk kez denenmiş bu ameliyat sonrası sıkı gözlem altında bulunuyor.

 

 

 Kaynak.Doğruhaber


11.01.2022 23:42:00