DTSO’dan D.Ü.’ye alacak çağrısı!

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, firma alacakları konusunda Dicle Üniversitesi yetkililerine çağrıda bulundu. Dicle Üniversitesi Hastanelerine tıbbi sarf malzemesi temin eden firmaların alacaklarının ödenmesini çağrısında bulunan Kaya, “Firmaların hak ettikleri

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Dicle Üniversitesi’nin tıbbi sarf malzemesi sağlayan firmaların alacaklarını ödemediğine ve sağlık hizmetlerinin aksatıldığına dair yazılı bir açıklama yaptı.

“DİCLE ÜNİVERSİTESİ YASALARI AÇIKÇA İHLAL ETMEKTEDİR”

Açıklamada, “Dicle Üniversitesinin yetkilileri gerçekleştirdikleri tıbbi sarf malzemesi alım ihalelerinin bedelini ilgili firmalara ödemeyerek yasaları açıkça ihlal etmektedirler. Ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek alımını yapmış olduğu tıbbi/medikal sarf malzemelerin ödemelerini yapmayan üniversite yönetimi, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5. Maddesinde belirtilen “Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz” ile 4 Mart 2009 tarih ve 27159 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 4. Maddesinde belirlenmiş olan “Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz” amir hükümlerine aykırı davranarak açıkça suç işlemektedir” denildi.

“ÖDENEK YETERSİZLİĞİ GEREKÇESİNİN ARDINA SIĞINARAK…”

Kamu kurumlarına mal ve hizmet temini sağlayan iş insanlarının 2017 yılından bu yana kamudan alacaklarını tahsil edemediklerini belirten Kaya, “Hastane yetkilileri öncelikle kendi kadrolarının “Döner Sermaye Katkı Payı” ödemelerini yapmakta, özel sektörün alacaklarını ise ödenek yetersizliği gerekçesiyle ertelemektedir. Önceliği kendi kadrolarının ek ödeneklerine veren bir yönetim anlayışının izahı mümkün değildir. Ödenek yetersizliği gerekçesinin ardına sığınarak alacaklı firmaların ödemelerini yapmamak açık bir aymazlıktır. Bu durum hem alacaklı firmaları ekonomik krize sokmakta, hem de tıbbi malzeme teminindeki aksaklıklarla hastaların hizmet alımını sekteye uğratarak çift yönlü mağduriyet yaratmaktadır. İhale sözleşmelerinde açıkça belirtilen şartları ihlal ederek ödemeleri zamanında yapmayan yöneticiler benzer uygulamaların çevre illerdeki üniversitelerde de yaşandığını ileri sürmektedirler. Benzer uygulamaların çevre illerdeki üniversitelerde de yaşandığını ileri süren yetkililer bilmelidirler ki bu tür bir gerekçe kabul edilebilir bir gerekçe olmayacağı gibi, çevre illerdeki üniversite hastaneleri öncelikle firma alacaklarını ödemektedirler. Ayrıca Dicle Üniversitesinin batı illerindeki firmalardan temin ettiği tıbbi sarf malzemesi bedellerini ilgili firmalara zamanında öderken, Diyarbakır firmalarının alacaklarını ödememesi büyük haksızlık, aynı zamanda hukuksuzluktur” ifadelerini kullandı.

FİRMALAR ZARAR EDİYOR

Hastanenin ödeme planına işaret eden Kaya, şöyle konuştu: “Taraflar arasında imzalanan sözleşmeler uyarınca ödemelerin fatura ibraz tarihinden sonra 180 ile 240 gün arasında yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak, sözleşmede belirtilen azami ödeme süreleri dolduğu halde, Dicle Üniversitesi yetkilileri kurallara ve ödeme planına uygun bir yaklaşım sergilemekten ısrarla kaçınmakta, vadesi 2017 yılında dolmuş alacaklar dahi ödememiştir. İhalelere teklif sunulurken fiyatlamanın ödeme planı esas alınarak yapıldığı somut bir gerçektir. Sözleşme konusu ürünlerin tamamının ithal malzeme oluşu, ülkenin son dönemde içine bulunduğu “ekonomik kriz”, döviz kurlarındaki ve kredi faizlerindeki dalgalanmalar gözetildiğinde, ödemelerin geciktirilmesi firmaların aleyhine olumsuz bir mali tablo oluşturarak aşırı zararlara yol açmakta, firmaların ihalelere teklif vermelerini imkânsız kılmaktadır.”

“ALACAKLARIN İVEDİLİKLE ÖDENMEMESİ DURUMUNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Firmaların alacaklarının ivedilikle ödenmemesi gerektiğini ifade eden Kaya, “Firmaların hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyoruz” çağrısında bulundu.


22.04.2019 00:00:00