Türkiyenin çeşitli bölgelerinde kurulan Zaza Derneklerinin başkanlarının da katıldığı açılışta bir açıklama yapan Türkiye Zaza Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Bukan, Zaza halkının aidiyetini kabul ettirmek adına çıktığımız bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu kapsamda Diyarbakır ilimizde de kurmuş olduğumuz derneğimize olan katılım bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Zaten Diyarbakır ilinde nüfus bazlı köken olarak etnik yapılar baz alınırsa %60a yakınını zazalar oluşturuyor. Ama zazalar olarak kültürümüzü tanıtacak ve zazaları halka anlatacak bir oluşum yoktu.
Çoğu kişide geçmişini bilmediğinden aidiyetini tamamen yitirmiş kendilerini Kürt veya Kürk olarak görüyorlar. İnşallah derneklerimiz olarak hem zaza halkının kültürünü ve yaşantısını hemde farklılıklarını ülkemize tanıtacağız. Bizde bu ülkede bir rengiz hemde en koyu rengiz bunuda kısa sürede bu kadar büyük bir yol katederek kanıtladığımız kanısındayım. Sizin nezdinizde tüm zaza dernekleri
başkanlarıma bu dayanışmalarından ötürü teşekkür ederim diye konuştu.
AMAÇ ZAZACANIN KAYBOLMASINI ÖNLEMEK
Zaza'ların kendi dil ve kültürlerini yaşatmak için örgütlendiklerini belirten Diyarbekir Zaza Dil, Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Muhyettin Ateş, UNESCO tarafından koybolma tehlikesinde olan Zaza dilinin korunup yaşatılması için derneğimizi kurdum ki bu dili bize yüce Allah vermiştir ve bu nedenle dil kutsaldır. Bu dili kültürü yaşatıp gelecek nesillere taşımaktır amacımız. Bu ülkede yaşayan tüm halklar kardeştir dedi.
ÖZEL HABER:YILMAZ ACU
10.07.2021 23:26:00