Peygamberler, Sahabeler, Evliyalar Diyarı kentimizin her sahada hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız. Diyarbakır, inanç ve kültür turizmi bakımından dünyanın sayılı kentlerinden biridir. Ancak bu zenginliği turizm açısından bugüne kadar yeterince değerlendiremedik. Halbuki, inşaat, tarım, turizm, sanayi gibi katalizör sektörlerde canlanma ve hareketlenmeyi gerçekleştirebilirsek, hem kentimizin vizyonuna katkı sunabilir, hem de ilimizin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe ciddi anlamda çözüm üretmiş oluruz. Diyarbakıra katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi, istihdama ve kent ekonomisine katma değer katacak vizyoner bir bakış açısıyla konuya yaklaşmamız gerekiyor.
Butik Oteller, bu noktada, kentimiz ekonomisine ciddi manada pozitif katkılar sağlayabilir. Çünkü Diyarbakır'ımız birçok yönden bölgemizin en gelişmiş kenti konumunda olduğu için gerek turizm ve gerekse ticari hedeflerle gelenleri, son derece iyi şartlarda ağırlayıp uğurlamalıyız. Otopark sorununun olmadığı, havaalanı, otogar ve hastanelere ulaşımın kolay olduğu noktalarda hizmete sunacağımız otellerle istihdama da ciddi manada katkılar sağlayabiliriz. Böylelikle turizm potansiyelimizi harekete geçirerek, kentimizi ulusal ve uluslar arası arenada gerektiği gibi tanıtabilir, yerli ve yabancı turist akışını zirveye çıkarabiliriz."
İNŞAAT VE TURİZM SEKTÖRLERİNDE YATIRIMLAR YAPIYOR
Duman İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Duman, firma olarak uzun yıllardır turizm ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini, bir dizi yatırımları hayata geçirdiklerini belirterek şöyle devam etti; "Bizler Duman İnşaat olarak, senelerdir inşaat ve turizm sektörüne yönelik yatırımlar yapmaktayız. Her Diyarbakırlı gibi, ben de bu mukaddes kente olabildiğince fayda sağlamak, gelişimine katkı sunabilmek hedefliyle yola çıktım. Gençlik yıllarımdan beri, turizm ve inşaat sektörleri, hep vazgeçilmezim oldu. Çünkü bu iki sektör, diğer sektörleri de harekete geçiren, yeni yatırımlar gelmesine zemin hazırlayan ve hatırı sayılır bir kitleye istihdam olanağı sağlayan sektörlerdir. Bir yerleşim yerine, yeni konutlar, köprüler, yollar, okullar, hastaneler, AVMler yapılması demek, bahse konu olan yerleşim yerinin topyekün bir kalkınma hamlesine ciddi anlamda katkı sağlar.
Dolayısıyla inşaat ve turizm sektörleri, birbirlerini tamamlayan ve kalkınma hedeflerinin olmazsa olmazları arasında yer alan katalizör görevi gören sektörlerdir. Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerine baktığımızda, bu durumun en çarpıcı örneklerini görebiliriz. Ülkemizden ise, Antalya örneğini verebiliriz. Tarih kokan sahil kentimiz, özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme trendi göstererek, ciddi manada kalkınma yaşadı. Dolayısıyla ben de daha gençlik yıllarımdan itibaren atıldığım çalışma hayatında, sahil kentlerimizdeki turizm sektörünü inceleyip, en alt tabakasından başlayarak sektörün her kademesinde hizmet verdikten sonra inşaat sektörüne adım attım.
Kamu ihaleleri, Başbakanlık ve TOKİ inşaat yapım hizmetleriyle uzun süre hizmet sundum. Ardından mukaddes kentimiz Diyarbakıra dönerek, senelerden bu yana elde ettiğim tecrübe ve birikimlerimi Duman İnşaat çatısı altında sürdürmeye başladım. Hem inşaat hem de turizm sektöründe uzun senelerden bu yana, projelerimizle hizmet etmeye devam ediyoruz. Türkiye Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) tarafından, bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğumuz başarılı çalışmalara istinaden, şirketim adına şahsıma plaket ve ödül belgeleri takdim edildi.
DİYARBAKIRI HER PLATFORMDA TANITABİLMELİYİZ
Kentimizin her türlü platformlarda tanıtılması gerektiğine vurgu yapan iş adamı Duman; "Altyapısı sağlam, modernleşen, gelişen ve büyüyen, insanların mutlu olduğu, eğitimlerini yapabildiği, iş bulmakta zorlanmayacağı bir Diyarbakır, hepimizin rüyalarını süsleyen ortak hedefimizdir. Tabi, bunun için hepimize ciddi görevler düşüyor. Herkes üzerine düşen sorumlulukları hakkıyla yerine getirmeye çalışmalı. Zaten doğal bir açık hava müzesi konumunda olan kentimizi, olabildiğince her platformda tanıtmalı, fuarlarda, seminerlerde, kongrelerde, kentimizin sinesinde barındırdığı turizm potansiyeli ile, sinesinden çıkardığı birbirinden değerli şahsiyetleri tanıtmalıyız. Bunu yaparken de, özellikle mukaddes kentimizde yaşayan çocuklarımıza ve gençlerimize, turizm sevgisini aşılayıp, hepsini birer gönüllü turizm elçisi gibi yetiştirmeliyiz. Bu duyguyu aşılayabilirsek, gelen turistlere konukseverliğimizi gösterip, iyi ağırlarsak, sürekli olarak turizm potansiyelimizi geliştiririz. Adalet ve Kalkınma partisi (AK Parti) hükümetleri döneminde Cumhurbaşkanımız Erdoğanın gerek başbakanlığı ve gerekse cumhurbaşkanlığı döneminde, ülkemiz bir çok sahada çağ atladı. Sağlıkta devrim niteliğinde yapılan hamleler, ekonomik durumu elverişli olmayan ailelere yönelik yıllardır düzenli olarak yapılan ayni ve nakdi yardımlar, asker aileleri, yetim aylıkları, şartlı nakil yardımı gibi Avrupa ülkelerinde yapılan sosyal yardım çalışmalarının yanı sıra, senelerdir çocuklarımıza ücretsiz olarak ulaştırılan okul kitapları, süt dağıtımı gibi projeler, hepimizi mutlu ediyor. Cumhurbaşkanımız bugüne kadar sık sık Biz halkımızın efendisi değil, hizmetkârıyız diyerek, devasa projelerin ülkemize kazandırılmasında başrol oynadı. Otoyollar, hava limanları, şehir hastaneleri, köprüler, toplu konutlar, barajlar gibi devasa yatırımlar, insanlarımızın yüzünü güldürürken, ülkemizin bir çok alanda hamle yapmasına zemin hazırladı" dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ, İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİDİR
İnşaat sektörünün katalizör görevi gören sektörlerden biri olduğuna dikkati çeken iş adamı Duman; "Ekonominin can damarlarından biri olan, inşaat sektörü, aynı zamanda işsizliğin de panzehiridir. İnşaat sektörü ne kadar güçlenirse ülke ekonomisi de o kadar dinamik olur ve ekonomi büyümeye devam eder. Zira inşaat sektörünün, yaklaşık yüz yetmiş farklı sektöre, ya doğrudan ya da dolaylı olarak etkisi ve katkısı var. İnşaat sektörü, ülke ekonomisinin büyüme ivmesi, hükümet politikaları ve yatırım potansiyellerinin etkisi ile yoğunluklu olarak gelişmekte olan ülkelerde canlılık gösterir. 2025 yılına gelindiğinde inşaat sektörünün toplam ekonomideki payının gelişmiş ülkelerde yüzde 10, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 17 seviyesine erişeceği tahmin ediliyor.
İnşaat sektörünün, can suyuna ihtiyacı var. İnşaat sektörünün canlanması demek, genel anlamda ülkemiz ekonomisinin yeniden canlanması demek. Lokomotif sektör olan inşaat sektörü, geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşümün de etkisiyle hızlı bir büyüme kaydederek ekonomik anlamda önemli bir konuma ulaştı. Ancak sektörün sürdürülebilir bir büyümeyle ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi ve nitelikli konut alımının kolaylaşması için yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç duyulduğunu görüyorum. Yüzlerce sektöre doğrudan ve dolaylı etkide bulunarak milyonlarca kişiye istihdam olanağı sağlayan inşaat sektörü durursa, ekonomi durma noktasına gelir. Bu nedenle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının tüm sıkıntılara karşı el ele vererek sektörün büyüyerek, gelişmesi için çalışmaya devam etmeleri gerektiği düşüncesindeyim.
Sektörün gelişimi için öncelikle konut kredi faizlerinde düşüş sağlanması ve kredi musluklarının açılması çok önem arz ediyor. Bu anlamda hükümetimiz elinden geleni yapıyor. Sektörün gelişimini hızlandırmak için yatırımdan kaçınmamalı ve yeni yatırımlara yönelmeliyiz. Diyarbakır ilimizin her alanda gelişmesi ve kalkınması noktasında, Duman İnşaat olarak, yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Yatırımlarımızla ilgili fizibilite çalışmalarımız var. Ancak bunlarla ilgili olarak takdir edersiniz ki ülkemizdeki yatırım olanaklarının tekrar eski ivmeyi yakalaması ve yatırımcılarımızın önünün açılması gerekiyor. Sonuç olarak, kazancımızı sürekli yeni yatırımlara dönüştürerek, kutlu kentimize ve kadirşinas halkımıza hizmet noktasında, şirket olarak elimizden gelen gayreti bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da göstermeye hazırız" diye konuştu.
08.08.2020 14:04:00