24 Haziran seçimleri birçok ilkleri içinde barındırıyordu.
Bunlardan birisi Yeni hükümet sisteminin ilk Cumhurbaşkanının oylandığı seçim ve ilk kez 600 milletvekili de Meclis'e girecek.
Yurtdışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte kullanılan ve Türkiye'ye getirilen oylar da aynı anda sayılacak. Oluşturulan güvenlikli ortamda saklanan bu oyların sayımı aynı anda yapılıyor olması idi.
Alınan son verilere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 180 bin 556 sandıkta kullanılan 31 milyon 747 bin 885 oyun 31 milyon 199 bin 737si geçerli sayılırken, buna göre katılım oranı 87.37 seviyesinde oldu.
Milletvekili seçimlerindeyse 188 bin 80 sandıkta kullanılan 27 milyon 288 bin 801 oyun 26 milyon 854 bin 638 geçerli sayılırken, buna göre katılım oranı 87.46 seviyesinde oldu.
Demokrasi adına Türkiye tüm Dünyaya bir kez daha katılımcı ve özgürlükçü bir Millet olarak kendisini kanıtlamıştır.
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde AK Parti-MHP ittifakında Tek Devlet, Tek Bayrak, Tek Millet ve Tek Vatan sloganı ile halkın karşısına çıkması birleştirici bir unsur olmuştur. Ancak bu söylemlerin Kürtlerin oylarını istemekte yeterli gelmediği kanaatindeyim.
Elbette sayın Cumhurbaşkanımızın bölgenin yapısına göre Selahaddini Eyyubi- Ahmedi Hani, İbn-i Cezerî vb. Kürt Alim ve liderlerinin ön plana çıkarılmasının büyük etkisi olduğu kanaati ile bunun da yetmediği ve yeni bir söyleme ihtiyaç duyulmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın seçim öncesi Diyarbakır ziyaretlerinde milletvekillerine erken seçim konusunda açıklamalar yaptığında Kürt seçmenin gözetilmesini, Kürt seçmenin Adalet ve Kalkınma Partisinden uzaklaşmasına göz yumulmamasını istediğinde konunun öneminin farkında olduğunu bize göstermiştir.
Güneydoğu Bölgesinde Hendek ve Çukur siyaseti bölge insanlarına ciddi anlamda zarar verdiğinden kürt seçmenini de rahatsız etmiş ve HDPde oy kaybına neden olmuştur. Nitekim son seçimde bunu çok iyi gözlemledik. Buda şunu gösterdi ki Kürt seçmenlerin oyları hem bölgede hem Türkiye genelinde kilit rol oynamıştır. Bu oyların etkisi geçmişte olduğu gibi 2017 yılında yapılan referandum ile ispatlanmıştır.
Diyarbakır ilimizde AK Partinin tek rakibi olan HDP oylarının yüzde 95ini Kürt seçmenlerden almaktadır. 24 Haziran seçimlerini iyi analiz ettiğimizde HDPnin kürt halkından almış olduğu oylarda düşüş gözlemlenmiştir. Bunun nedeni ise yöre halkının özellikle Ermeni kökenli bir Milletvekili adayının Diyarbakırdan gösterilmesine tepkiler olarak yorumlanabilir. Adalet ve Kalkınma Partisinin Milletvekili adayları halkın nezdinde kabul görmediğinden tepkiler yaşanmıştır.
Özellikle Diyarbakır ilinde 17 İlçe bulunur iken sadece Bismil ilçesi ve Sur ilçesinden Milletvekili adaylarının ağırlıklı olması, Adalet ve Kalkınma Partisinin seçmeninin %25i Bingöllü olması ve kazanım açısından bir adayın gösterilmemesi, Çermik, Çüngüş gibi ilçeler ile Büyük ilçe olan Ergani ve Silvanı temsilen aday gösterilmemesi kırsal bölgenin sahipsiz bırakılması ciddi anlamda tepkilere sebep olmuştur.
Adalet ve Kalkınma Partisi geçmiş seçimleri ve 24 Haziran seçimlerini analiz ederek tüm teşkilat kademeleri ile yeniden kendine slogan geliştirerek eski AK partili ve yeni Ak partili düşüncesini ortadan kaldırarak yola devam etmesi, her zaman bir önceki seçimlerden artı ve eksilerini tamamlaması gerekmektedir.
Hep Birlikte Yeni Türkiye Sloganına, Birlikte Daha Güçlü olarak eklemesinin yararlı olacağı kanaatindeyim. Yeni Model Türkiye için hayırlı olsun dileklerimle..
Kaynak: 24 Haziran Seçimleri ve Kürt Seçmenin Mesajı - Yılmaz ACU