Kiraz’ın faydaları ve Kiraz Sirkesi yapımı

Merhaba sevgili okurlarım; Bu haftaki yazımda meyveler arasında antioksidan özelliği ile dikkat çeken kirazın faydalarını anlatacağım ve yazımın sonunda sizlere Kiraz Sirkesi yapımının tarifini vereceğim.

 

Evet sevgili okurlarım, beyin, kalp ve bağışıklık üzerinde birçok etkisi olan kiraz, en sevilen ve tüketilen meyvelerden biridir. Kirazın bilinmeyen faydaları, organların ve hücre hasarın karşı koruyan kiraz C, A, K vitamini içerir ayrıca, Fosfor, demir ve kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Hem lezzetli oluşu hem de sağlığa faydaları ile vazgeçilmez meyvelerden sayılmaktadır.

Yaz aylarının en gözde meyvelerinden olan kirazın kalorisi ve besin değerleri oldukça zengindir. Kiraz, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri içeriyor ve susuzluğa iyi geliyor.Özellikle ödem atıcı özelliği ile bilinen kiraz sapının faydaları son günlerde en çok merak edilen konular arasında yerini almaktadır.

 

 

Yalnızca tazesi değil kurusu da severek tüketilmektedir. Kiraz, bilimsel adı ile 'prunus avium' gülgiller ailesinden bir meyvedir. Kuzey Akdeniz kıyılarında bolca yetişen bir ağacın meyveleridir. Bu ağacın çiçek açması baharın geldiğini müjdelemektedir. Dünya üzerinde kiraz üretimi en çok Türkiye'de yapılmaktadır. En çok tüketilme şekli taze olarak yapılıyor olsa da hoşaf ve reçeli de yapılmaktadır.

Ülkemizde yaygın olarak Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çoğu toprak türünde yetiştirilebilen kirazın, toprak pH'ının 6 ile 7 arasında olması önemlidir. Çok kireçli ve kumlu topraklarda yetiştirilmesi uygun değildir. Ülkemizde bu kadar çok üretiliyor olması kullanım alanlarının da çeşitli olmasını sağlamıştır.


Faydaları ; Bağışıklılık sistemini güçlendirir, uyku problemini çözer, metabolizmayı çalıştırır, damar cidarını açar, hücre ve organları onarır. Bu faydalar doğrultusunda Kiraz Sirkesi yapımı : 19 litre Damacana su, 5 kg kiraz, bir çay bardağı dolusu kaya Tuzu, bir çorba kaşığı Toz şeker, yarım çay bardağı dolusu Arpa (arpayı tülbent bezine koyup baglayınız) kirazı yıkayınız, saplarını ayıklayıp...

İleride kirazın saplarını vücuttaki ödem için kullanılır, kısacası tüm malzemeleri damacanaya boşaltın, damacananın boğaz kısmına kadar su olacak, damacananın ağızını kapatın ve koli bandı ile sarınınız, hava almasın.. 90 gün süreyle serin ve güneş görmeyen ortamda muhafaza edin, 90 gün sonra iyice tülbent benzinden süzün; ihtiyacınıza göre ped veya cam şişelere doldurup serin yerde muhafaza edinin. Kullanımı Sabah /Akşam bir çay bardağı dolusu içilecek.Selam Dua ile

 

 

 SİNAN AKBALIK FİTOTERAPİ UZMANI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.