EKONOMİ Haber Girişi : 02 Kasım 2020 20:18

'Fatih' Türkali-1 kuyusuna ulaştı

'Fatih' Türkali-1 kuyusuna ulaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, Fatih sondaj gemisinin Türkali-1 kuyusuna ulaştığı açıklandı.

Fatih'in Türkali-1'de ilk tespit kuyusunu kazacağı belirtilen açıklamada, "Fatih aradı, buldu. Şimdi de ilk tespit kuyusunu kazacak. Matkap Türkali-1'de dönecek." ifadesine yer verildi.

Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih, 19 Ekim'de Karadeniz'deki doğal gaz rezervi çalışmalarının ardından bakım için Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi açıklarına ulaşmıştı.


Tam bağımsız enerji hamlesinin en önemli ayağı "Fatih"

Denizlerdeki sondaj çalışmaları, Türkiye'nin tam bağımsız enerji hamlesinin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Bu vizyonun başrolünde ise ilk yerli sondaj gemisi "Fatih" yer alıyor.

Fatih 229 metre uzunluğu, 36 metre genişliği ile yüzen bir dev. Sadece sondaj kulesi 64 metre uzunluğunda. 12 bin 200 metre derinlikte sondaj yapabiliyor.

[Zonguldak'tan yaklaşık 170 kilometre açıkta yer alan Sakarya Gaz Sahası (Tuna-1 Lokasyonu) - Harita: TRT Haber/ Nursel Cobuloğlu]][[Zonguldak'tan yaklaşık 170 kilometre açıkta yer alan Sakarya Gaz Sahası (Tuna-1 Lokasyonu) - Harita: TRT Haber/ Nursel Cobuloğlu]]]

Fatih'in Karadeniz görevi 20 Temmuz'da başladı

Önce Doğu Akdeniz'de faaliyet yürüten gemi, 20 Temmuz'dan bu yana Karadeniz'i karış karış taradı.

Kaynak : Trthaber.com.tr